Banca Națională a Elveției, noi pierderi semnificative. Trimestrul al treilea este afectat de investițiile în aur și valută

FOTO: Freepik @pch.vector
FOTO: Freepik @pch.vector

Banca Naţionala a Elveţiei (SNB) a raportat pierderi semnificative pentru semestrul al treilea al anului, după ce anul trecut a înregistrat cea mai mare pierdere din istoria instituției.

Banca Naţionala a Elveţiei (SNB) a raportat pierderi de 12,04 miliarde de franci elveţieni (13,36 miliarde de dolari) în trimestrul trei din 2023, deoarece instituţia a pierdut bani de pe urma investiţiilor sale în aur şi în valută, relatează  Reuters.

Astfel, SNB a pierdut 9,16 miliarde de franci elveţieni de pe urma poziţiilor sale valutare, în perioada iulie-septembrie 2023, pe fondul scăderilor de pe pieţele de obligaţiuni şi de pe pieţele de capital, din cauza temerilor că ratele dobânzilor pe plan mondial vor rămâne la un nivel ridicat o perioadă mai îndelungată.

De asemenea, scăderea cotaţiei aurului pe plan mondial a determinat instituţia să reducă cu 132 milioane de franci elveţieni valoarea cantităţii de aur pe care o deţine: 1.040 tone metrice.

Profitul SNB în primele nouă luni din acest an a scăzut la 1,7 miliarde de franci elveţieni, de la un nivel de 13,7 miliarde de franci elveţieni raportat pentru primul semestru din 2023.

Rezultatele SNB au fost extrem de volatile în ultimii ani, pe fondul nivelului ridicat al investiţiilor în valută, realizate în cadrul eforturilor de deprecierea a monedei naţionale.

”Rezultatele financiare ale SNB depind în mare măsură de evoluţiile de pe pieţele de capital, pieţele valutare şi cotaţia aurului. Fluctuaţii semnificative sunt prin urmare de aşteptat, şi în privinţa rezultatelor anuale sunt posibile doar concluzii provizorii”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

2023, anul cu cea mai mare pierdere din istoria SNB

Anul trecut, Banca Naţională a Elveţiei a raportat pierderi de 132,5 miliarde de franci elveţieni, cele mai mari din istoria de 115 ani a SNB.

Din punct de vedere legal, SNB are statutul unei corporaţii în care majoritatea acţiunilor sunt deţinute de Guvernul federal elveţian şi cele 26 de cantoane.

Există, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privaţi care primesc dividende dar care beneficiază de drepturi de vot extrem de limitate, conform Agerpres.

Citește și: Adevărata problemă după decizia Guvernului de a nu face rectificarea bugetară: ”Banii au rămas acolo”. Investiții oprite, șantiere suspendate, români plecați în Germania/ VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel