Fitch Ratings a retrogradat luni ratingul Băncii Româneşti pentru datoriile pe termen lung cu o treaptă, la nivelul "B-", cu perspectivă negativă, pe motivul dependenței mari de banca-mamă National Bank of Greece pentru finanţare şi lichidităţi.
"Retrogradarea reflectă dependenţa mare a Băncii Româneşti de finanţarea şi lichidităţile furnizate de National Bank of Greece (NBC) şi incertitudinile mari legate de continuarea disponibilităţii acestui sprijin, dacă Grecia va ieşi din uniunea monetară europeană", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, potrivit Mediafax.
Ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost menţinut la nivelul "B", cel de viabilitate a fost revizuit de la "b" la "b-", iar cel de sprijin a fost afirmat la nivelul 5.
NBG asigura, la sfârşitul primului trimestru, 42% din necesarul de finanţare non-equity al Băncii Româneşti, reprezentat în cea mai mare parte de datorii pe termen scurt, în euro. NBG oferă totodată Băncii Româneşti garanţii în valută. Aceste finanţări sunt costisitoare şi au un impact negativ pentru profitabilitatea şi, în ultimă instanţă, pentru capitalizarea NBG, informează sursa citată.
Fitch avertizează că pot apărea riscuri suplimentare legate de lichidităţi, în cazul înrăutăţirii în continuare a situaţiei din Grecia, ca rezultat al retragerii de depozite. Totuşi, retragerile de fonduri de la Banca Românească au fost relativ limitate, iar mare parte din depozitele clienţilor (peste 60%), se încadrează în sistemul naţional de garantare a depozitelor, ceea ce poate limita retragerile.
Fitch notează că Banca Românească are o calitate a activelor peste cea din sectorul bancar al României. Ratingul pentru datoriile pe termen lung al Băncii Româneşti este cu o treaptă peste cel al NBG, datorită contagiunii limitate, de până acum, înregistrată de la banca mamă şi a expunerii directe neglijabile la Grecia.
Deși Fitch recunoaște că Banca Românească poate primi din partea autorităţilor române cel puţin sprijin sub formă de lichidităţi în monedă locală, pentru rezolvarea eventualelor probleme, există, însă, incertitudini dacă autorităţile vor injecta capital în subsidiarele băncii elene, în caz de nevoie. De asemenea este incertă furnizarea de lichidităţi în valută într-un volum suficient.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci