Bancherii, chemați la audieri în Parlament. Ce vrea să afle UNPR

Uniunea Naţională pentru Progresul României îi va invita la Parlament pe reprezentanţii băncilor care activează în România pentru a discuta despre măsurile adoptate de acestea după intrarea în vigoare a legii privind darea în plată, a anunţat joi liderul UNPR, Valeriu Steriu, potrivit Agerpres.

'Am spus că vom monitoriza comportamentul băncilor şi că vrem să prevenim orice comportament abuziv în relaţia cu clienţii. Ne ţinem de cuvânt şi vom cere bancherilor o serie de lămuriri care ni se par extrem de importante', a declarat Valeriu Steriu, într-un comunicat de presă. Preşedintele UNPR s-a declarat nemulţumit de faptul că, imediat după intrarea în vigoare a legii privind darea în plată, numeroase bănci au decis creşterea substanţială a avansului pentru credite, majorarea dobânzilor sau scăderea perioadei de rambursare a creditelor.

'Toate aceste măsuri, la care se adaugă avertismentul unor bănci că vor urma lungi procese pe tema dării în plată, stârnesc îngrijorări legitime. Deja majoritatea notificărilor sunt contestate în instanţă, iar oamenii se tem, pe bună dreptate, că sistemul bancar nu doreşte de fapt să dea curs unei legi votate de Parlament şi promulgate de preşedintele ţării. Nu vreau să cred că băncile recurg la aceste măsuri ca mijloc de obstrucţionare a legii sau, mai grav, ca măsură coercitivă îndreptată împotriva propriilor clienţi', a precizat Valeriu Steriu, conform comunicatului citat. El remarcă şi contradicţia între declaraţiile făcute de reprezentanţii băncilor.

Citește și: Val de reacții după ce Iohannis a promulgat Legea dării în plată. "I-am ciuruit!"

'Pe de o parte bancherii spun că s-au primit foarte puţine notificări pentru darea în plată, pe de altă parte tot ei se plâng de faptul că această lege ameninţă grav sistemul bancar. Ceva nu se leagă aici. Cum sunt afectate băncile, de vreme ce numărul solicitărilor, aşa cum ele însele spun, este foarte scăzut? Cum se justifică măsurile de înăsprire a creditării, de vreme ce impactul, după cum vedem, este unul limitat? Acestea sunt doar două întrebări pe care dorim să le adresăm băncilor. Îi vom invita la Parlament pe reprezentanţii băncilor, pe reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor, pentru a vedea exact care este bilanţul primelor săptămâni de aplicare a legii privind darea în plată. Vrem să vedem de asemenea şi care sunt motivele pentru care au adoptat o serie de măsuri pe care mulţi dintre români le consideră mai degrabă punitive decât economice', a precizat Valeriu Steriu.

UNPR consideră că legea dării în plată este o măsură necesară şi trebuie aplicată corect, fără abuzuri şi fără blocaje din partea sistemului bancar.

De asemenea, conform comunicatului, UNPR consideră că sunt în continuare lucruri care pot fi îmbunătăţite, 'de exemplu pot fi găsite soluţii adecvate la problema taxei notariale datorate de creditor potrivit Codului Fiscal, precum şi la problema termenelor de judecare a contestaţiilor la notificările trimise băncilor de către clienţi'. 'În egală măsură, băncile trebuie să dea dovadă de bună credinţă şi să-şi asume nu doar drepturile, ci şi responsabilităţile ce le revin în relaţia cu statul unde îşi derulează activitatea şi mai ales în relaţia cu propriii clienţi', a adăugat liderul UNPR.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel