Problemele românilor cu credite în franci elvețieni sunt departe de a fi soluționate. Clienții se plâng că nu mai au cu ce să-și plătească ratele la bănci, iar în cazul unora vorbim chiar de cazuri disperate.
Mai mulți români înscriși pe Grupul Clienţilor cu Credite în franci elveţieni de pe Facebook se plâng că sunt sunați de lucrătorii de la bănci, de pe diferite numere de telefon, pentru a-i amenința că dacă nu își vor plăti datoriile vor rămâne fără casă.
Savoiu Cristina-Mihaiela se află printre românii cu credite în franci elvețieni. Aceasta ne-a povestit ce "război psihologic" duce banca în cazul familiei sale.
"Dupa data de 10 a fiecărei luni, cei de la bancă sună pe telefonul fix, iar acasă este numai fata mea cea mică... și de câte ori răspunde la telefon, cei de la bancă îi spun că dacă mama și tata nu plătesc rata, ei vor trece la executarea silită și ne va da afară din casă. Nu avem în cotract casa pusă garanție pentru că a fost un împrumut mic de nevoi personale și nu a fost nevoie. Țin minte că într-o seară... am găsit-o pe fata mea plângând și întrebând... dacă ne dau afară din casă, noi unde vom sta", a spus Savoiu Cristina pentru DC News.
"Fetița mea cea mică are o tumoră de glandă pineală și nu trebuie supusă niciunui stres.
La apeluri răspunde ea de fiecare dată pentru că eu și soțul meu mergem la muncă, iar banca sună doar pe fix", ne-a mai zis Savoiu Cristina.
Întrebată cum cataloghează această modalitate a băncilor de recupere a banilor, ea ne-a mai spus: "Este josnic cum suntem tratați în țara noastră. Băncile ne jupoaie de vii, iar cei de la conducere nu iau nicio măsură. Le-au dat mână liberă să negocieze cu clienții, iar băncile nu fac decât să-ți mai pună la renegociere niște clauze".
Savoiu Cristina-Mihaiela spune că a luat un credit în franci elvețieni de la Banc Post în 2007 pentru a-și cumpără o casă: "Eu și soțul meu am început construirea unei case în 2007 și am realizat că nu ne ajung banii pe care noi îi aveam și ne-am gândit să facem un împrumut de nevoi personale să putem termina ce am început. Băncile la care am fost nu ne acordau împrumuturi decât în CHF. Ambii eram salariați și ne spuneau că nu ne încadrăm pentru un împrumut în lei. Acum nu mai avem de lucru, dar muncim pe unde găsim să adunăm banii de care avem nevoie".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci