Băncile ar trebui să plătească bonusuri în acţiuni, nu în numerar

Câteva bănci din zona euro nu au respectat reglementările Băncii Centrale Europene şi au plătit bonusuri în numerar şi nu în acţiuni sau alte instrumente financiare, a afirmat joi Andrea Enria, preşedintele noii agenţii de supervizare bancară (Mecanismul unic de supervizare - SSM) din cadrul BCE, transmit Reuters şi publicaţia irlandeză Irish Times.

Alegeri prezidentiale 2024

Regulile adoptate după criza financiară - plafonarea bonusurilor şi cât de mult din compensaţie este plătită în numerar - au sprijinit obiectivul autorităţilor de reglementare de a forţa băncile să nu-şi asume riscuri. Din cauza complexităţii schemelor de compensare, băncile încă pot majora primele acordate celor care îşi asumă riscuri oferind prea puţine detalii privind plata, a explicat Andrea Enria la o conferinţă desfăşurată la Dublin.

Acesta susţine că este de competenţa guvernelor să decidă "dacă cerinţele legale sunt respectate" pentru a lua în considerare atenuarea restricţiilor şi a plafonării bonusurilor la băncile care au beneficiat de sprijinul financiar al statului.

Compensaţiile financiare rămân extrem de important, a declarat Enria, adăugând că Mecanismul unic de supervizare (SSM) va căuta să asigure o abordare mult mai armonizată pentru a contracara faptul că ţările implementează aceleaşi reglementări în moduri diferite.

Bancherii prezenţi la o conferinţa desfăşurată la Dublin s-au plâns că plafonarea bonusurilor introdusă în Irlanda în timpul crizei financiare face dificilă atragerea şi păstrarea angajaţilor cheie.

Întrebat dacă este adecvată menţinerea acestor reglementări, Enria a explicat că autorităţile de la Dublin au trebuit "să intervină masiv" în sectorul bancar şi statul încă este acţionar majoritar în unele bănci, aşa că este de competenţa Guvernului să stabilească dacă se pot atenua reglementările privind bonusurile.

De asemenea, Enria a reafirmat că, deşi băncile au făcut progrese cu reducerea creditelor neperformante (NPL) moştenite de la precedenta recesiune, valoarea noilor împrumuturi neperformante "este mai degrabă ridicată" şi trebuie luate măsuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel