Băncile britanice au declarat că după încetarea perioadei de grație, care a avut loc în iunie 2021 au fost nevoite, până în prezent să închidă zeci de mii de conturi ale cetățenilor U.E.
Publicitate
Se pare că băncile britanice nu au mai avut bază legală să deservească clienții care nu au reședință pe teritoriul Marii Britanii, informează MediaNova citată de Vox News. Pentru a putea păstra clienții care nu pot furniza o adresă de reședintă din Marea Britanie, ar trebuie să solicite licențe bancare din fiecare stat membru ceea ce ar presupune costuri pentru care bancherii consideră că nu merită efortul.
Banca Lloyds a trimis deja scrisori către 13.000 de clienți, inclusiv celor care au reședința în România, Olanda, Slovacia, Germania, Irlanda, Italia și Portugalia, pentru a-i anunța de închiderea conturilor din Marea Britanie. Și Barclays a confirmat că și-a înștiințat clienții care locuiesc în afara Regatului Unit, dar nu a spus câte notificări a trimis.
O purtătoare de cuvânt Barclays a declarat pentru The Times: „Produsele noastre, Barclays UK, sunt concepute pentru clienții din Marea Britanie. Continuăm să examinăm serviciile pe care le oferim clienților din Spațiul Economic European, iar clienții afectați vor fi contactați direct.
Termenii pentru închiderea contului vor depinde de tipul de produs pe care îl deține un client, dar vom da întotdeauna o notificare clienților.”
Mii de cetățeni ai U.E., inclusiv românii, s-ar putea confrunta cu probleme de acces la serviciile esențiale, deoarece guvernul refuză să elibereze dovezi fizice ale dreptului lor de a locui în Marea Britanie.
Schema de soluționare acordă cetățenilor U.E. dreptul de a rămâne în Marea Britanie după Brexit. Spre deosebire de ceilalți cetățeni străini, aceștia nu primesc un permis de ședere biometric care să dovedească statutul lor.
În schimb, trebuie să acceseze baza de date online a Home Office de fiecare dată când trebuie să prezinte dovezi ale eligibilității. Procesul online, care pentru a fi accesat solicită deținerea unui smartphone cu acces la internet, face parte dintr-un plan guvernamental de eliminare treptată a permiselor imprimate pe hârtie și de a face întregul serviciu de imigrare digital.
Și criticii susțin că provocările sistemului online le-ar putea împiedica să acceseze locuri de muncă, locuințe și tratament medical.
„Nu vrem să se dezvolte o societate pe două niveluri în Marea Britanie: cetățeni britanici și non-UE care își pot dovedi dreptul la muncă și acces la asistență medicală oricând, oriunde, pur și simplu prezentând un card fizic sau pașaport ,și cetățeni UE care nu pot . ”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu