Băncile de Dezvoltare se angajează pentru acțiuni climatice la COP28

Băncile de Dezvoltare se angajează pentru acțiuni climatice la COP28 / Foto: Pixabay
Băncile de Dezvoltare se angajează pentru acțiuni climatice la COP28 / Foto: Pixabay

Zece dintre cele mai importante bănci de dezvoltare din lume și-au angajat să intensifice eforturile în domeniul climatic la summitul COP28, însă nu au menționat nimic despre oprirea finanțării proiectelor cu combustibili fosili, conform unui document văzut de Reuters.

Într-o declarație ce urmează a fi anunțată la evenimentul din Dubai, grupul, inclusiv Banca Mondială și partenerii regionali, a afirmat că fereastra de oportunitate pentru a asigura o planetă locuibilă se "închide rapid".

Apelurile pentru reformarea modului în care sunt conduse băncile, în contextul crizei climatice, s-au intensificat în contextul evenimentelor meteorologice extreme record, iar deși grupul a acordat suma record de 61 miliarde de dolari în finanțări în 2022, acesta reprezintă doar o fracțiune din ceea ce este necesar.

Cu emisiile globale în creștere și în ciuda faptului că Secretarul General al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, le-a spus liderilor mondiali vineri că renunțarea la utilizarea combustibililor fosili este singura modalitate de a salva planeta, declarația nu a menționat direct această problemă.

Până în prezent, Banca Europeană de Investiții este singura dintre semnatari care a semnat așa-numita 'Declarație de la Glasgow' și s-a angajat să oprească acordarea de împrumuturi pentru proiecte cu combustibili fosili, aceștia reprezentând sursa majoritară a emisiilor de gaze cu efect de seră induse de om.

În viitor, băncile au declarat că intenționează să adopte o abordare comună pentru monitorizarea și raportarea impactului climatic și vor extinde utilizarea analizelor pentru a ajuta țările să identifice priorități și oportunități de investiții.

Un nou Program Comun de Strategii pe Termen Lung, găzduit de Banca Mondială, va coordona sprijinul pentru a ajuta țările și entitățile sub-naționale să dezvolte planuri legate de decarbonizare și reziliență climatică.

Grupul s-a angajat, de asemenea, să ajute țările să înființeze platforme care să încurajeze o "combinație colectivă și consolidată" de sprijin, inclusiv în domeniile reformei politicii, finanțării și asistenței tehnice.

Pentru a atrage mai mult capital privat, grupul a declarat că va analiza activități care includ eliminarea subvențiilor "distorsionante" și dezvoltarea unor fluxuri de proiecte verzi.

Băncile au planificat să majoreze finanțarea pentru a ajuta țările să se adapteze la impactul schimbărilor climatice, inclusiv prin consolidarea sprijinului pentru gestionarea riscurilor de dezastre, pregătirea pentru dezastre și dezvoltarea capacității.

De asemenea, au planificat să "consolideze colaborarea" în domeniile naturii, apei, sănătății și genului.

"Reflectând urgența și amploarea problemelor care trebuie abordate, intensificăm acțiunea noastră comună privind climatul și dezvoltarea, consolidând colaborarea noastră pentru a intensifica finanțarea și a îmbunătăți măsurarea rezultatelor, consolidând colaborarea la nivel de țară și creșterea finanțării comune și implicarea sectorului privat," a declarat comunicatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel