Potrivit agenției de rating Moody's, în perioada următoare, băncile greceşti nu vor retrage linii de finanţare semnificative de la subsidiarele din România, însă dacă vor avea nevoie de capital în cazul unei crize suverane ar putea lua în considerare vânzarea subsidiarelor locale.
Din cele şase bănci elene prezente în România, grupul ATEbank a anunţat deja că vrea să vândă participaţia majoritară pe care o deţine la ATEbank România.
În ultima perioadă, pe piaţa internaţională a fost vehiculată posibilitatea ca Grecia să intre în incapacitate de plată în condiţiile în care statul are o datorie de 150% din PIB (327 miliarde euro) şi se confruntă cu probleme în îndeplinirea obiectivelor incluse în acordurile cu FMI şi Comisia Europeană.
Pe de altă parte, oficialul Moody's spune că până în prezent nu au existat probleme serioase de lichiditate la subsidiarele din România ale băncilor elene şi crede că, în caz de nevoie, Banca Naţională a României va furniza lichiditate pentru a sprijini subsidiarele băncilor greceşti, precum şi a altor bănci.
Citește și:
Recent, agenţia de evaluare financiară a redus ratingurile National Bank of Greece (Banca Românească), EFG Eurobank Ergasias (Bancpost), Alpha Bank (Alpha Bank România) şi Piraeus Bank (Piraeus Bank România) de la Ba3 la B3.
De asemenea, calificativele de credit ale celorlalte două bănci elene cu subsidiare în România au fost reduse de Moody's, de la B1 la B3 în cazul ATEBank şi de la Baa3 la B1 în cazul Emporiki Bank.
În primul trimestru al acestui an, patru din cele şase bănci elene prezente în România au înregistrat pierderi, iar profitul înainte de taxe al Piraues a scăzut cu mai mult de o treime faţă de perioada anterioară.
Citește și:
Grecia, aproape de faliment. Moody’s a redus cu trei niveluri rating-ul ţării
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News