Bandele haitiene recrutează copii înfometați pentru a lupta împotriva forțelor de securitate, constată un grup pentru drepturile omului

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Sute de copii săraci și disperați au fost preluați de bandele haitiene care își continuă violențele în țară.

Bande armate haitiene recrutează copii înfometați pentru a-și întări rândurile înaintea unei bătălii lungi și sângeroase cu forțele de securitate internaționale, se arată într-un raport al Human Rights Watch (HRW).

Bandele – care controlează cea mai mare parte a Haitei – atrag sute, dacă nu mii, de copii săraci să ia armele, oferindu-le hrană și adăpost, a declarat organizația pentru drepturile omului.

HRW susține că până la 30% din membrii bandelor haitiene sunt acum copii forțați să se angajeze în activități ilegale ca soldați înarmați sau spionaj. Mulți dintre ei sunt și exploatați sexual.

Haiti a căzut într-un haos și o disperare tot mai mari de când președintele său, Jovenel Moïse, a fost asasinat în iulie 2021

„Toate sursele pe care le-am consultat, inclusiv copii asociați cu grupuri criminale, ne-au spus că mai mulți copii se alătură gangurilor și că acest lucru se face în pregătirea de a avea mai mult personal disponibil pentru a lupta împotriva forțelor de securitate internaționale și a poliției haitiene,” a declarat autoarea raportului, Nathalye Cotrino, pentru The Guardian. „În cele din urmă, ei plănuiesc să folosească copii ca 'scuturi umane' dacă operațiunile împotriva grupurilor criminale încep în zonele pe care le controlează”, se regăsește în raport.

Haiti a căzut într-un haos și o disperare tot mai mari de când președintele său, Jovenel Moïse, a fost asasinat în iulie 2021. În întreaga țară, 5,4 milioane de oameni suferă frecvent de foame, iar 2,7 milioane – inclusiv o jumătate de milion de copii – sunt sub dominația grupurilor armate violente.

Kenia a desfășurat primul contingent al unei forțe de securitate susținute de ONU, destinat să restabilească ordinea în națiunea din Caraibe, în luna iunie, dar avansul a stagnat din cauza lipsei de fonduri, permițând bandelor să își întărească efectivele în așteptarea unor lupte armate îndelungate pentru teritoriu.

Săptămâna trecută, banda Gran Grif a masacrat 70 de persoane, inclusiv câțiva copii, în orașul vestic Pont-Sondé, acționând din casă în casă fără a fi oprită, executând civili și incendind clădiri, ceea ce liderul bandei, Luckson Elan, a spus că reprezintă o răzbunare pentru civilii care nu au oprit poliția și alte structuri statale din a-i ucide combatanții. Șase mii de oameni au fost forțați să fugă din orașul agricol, unde facțiuni rivale se luptă pentru controlul grânarului țării.

Liderii de bande publicau videoclipuri pe TikTok care îi înfățișau trăind vieți pline de lux, cu bani, femei și bijuterii strălucitoare, pentru a atrage adolescenți impresionați, a declarat Cotrino.

„Această practică atrage atenția copiilor care trăiesc în sărăcie, care adesea sunt fără adăpost și petrec zile întregi fără hrană. Ei văd banda ca pe singura lor cale de ieșire din sărăcie,” a spus ea.

Copiii sunt adesea exploatați ca informatori, deoarece sunt mai puțin vizibili, dar sunt și forțați să comită acte de șantaj și crime violente

Copiii sunt adesea exploatați ca informatori, deoarece sunt mai puțin vizibili, dar sunt și forțați să comită acte de șantaj și crime violente, cum ar fi răpirea și omorul.

Fetele sunt adesea obligate să gătească, să facă curățenie și să își ofere corpurile liderilor de bande.

Copiii intervievați de HRW au spus că s-au alăturat bandelor când erau disperanți și flămânzi, dar, odată ce au ridicat o mitralieră, nu mai existau căi de întoarcere.

Un membru de 14 ani al bandei Tibwa – una dintre cele peste 200 de grupuri criminale care concurează pentru controlul Haiti – a declarat pentru HRW: „Odată, mi-au spus să-i pun o bentiță la ochi cuiva pe care urma să-l răpim. Când am refuzat să fac asta, m-au lovit în cap cu o bâtă de baseball și au spus că, dacă nu o fac, mă vor ucide.”

HRW a cerut guvernului să inițieze programe pentru a proteja copiii și pentru a-i ajuta să se reintegreze în societate.

Organizațiile de ajutor de pe teren afirmă că este dificil să oprească minorii din a fi atrași în bande, având în vedere că serviciile de stat din Haiti s-au prăbușit, foamea continuă să crească, iar școlile sunt frecvent închise.

Un lucrător umanitar de la un centru educațional de la marginea Port-au-Prince a spus că este ușor să identifici copiii odată ce ajung în orbita grupurilor criminale, dar este mult mai greu să-i readuci înapoi.

„În general, copiii încep să vină cu haine noi, cum ar fi încălțăminte sau jachete, sau cu sume mici de bani,” a spus un membru al HRW. „De asemenea, încep să se retragă din activități și să lipsească zile – la început, o sau două zile, iar apoi o săptămână – dacă se întorc. Când observăm asta, începem imediat o discuție cu copilul pentru a afla ce se întâmplă. Răspunsul este aproape întotdeauna același. Ei spun: ‘Trebuie să mă întrețin, iar ei, bandele, sunt singura opțiune’ ”, conform The Guardian .

CITEȘTE ȘI:

Violența bandelor criminale lasă Haiti în fața "celei mai grave urgențe de foamete din emisfera vestică"

O bandă haitiană a atacat un întreg oraș. Cel puțin 70 de persoane au fost ucise, alte peste 3000 au fugit

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel