Uniunea Europeană i-a oferit lui Vladimir Putin 35 de miliarde de euro pentru aprovizionarea cu energie de la începutul războiului și doar 1 miliard de euro pentru a finanța apărarea Ucrainei, a declarat principalul diplomat al Uniunii.
Josep Borrell, șeful politicii externe al UE, a spus: „Trebuie să continuăm să înarmam Ucraina. Avem nevoie de mai puține aplauze și de mai multă asistență”, potrivit The Guardian.
UE a promis 1 miliard de euro în ajutor militar pentru Ucraina, a spus el, ceea ce „ar putea părea foarte mult”, dar „1 miliard de euro este ceea ce îi plătim lui Putin în fiecare zi pentru energia pe care ne-o oferă. De la începutul războiului i-am dat 35 de miliarde de euro. Compară asta cu 1 miliard de euro pe care i-am dat Ucrainei în muniție și arme”.
Borrell a spus că „diferența gigantică” ar trebui să indice necesitatea de a pune în practică ceea ce Consiliul European a ordonat organismelor UE să facă – „reducerea dependenței energetice” de Rusia.
Comisia Europeană a anunțat săptămâna aceasta planuri de a impune sancțiuni asupra importurilor de cărbune rusesc. Dar nu a anunțat măsuri concrete care afectează importurile de petrol și gaze, care sunt mult mai profitabile pentru Kremlin.
„Zelenski are nevoie de mai puține aplauze și de mai mult ajutor”, a adăugat Borrell. „Zelenski are nevoie să-i spunem mai rar că este un erou și să-i dăm mai multe arme pentru a lupta. Asta se așteaptă ucrainenii de la noi.”
UE trebuie să continue „să facă presiuni asupra Rusiei și să continue să înarmeze Ucraina”, a spus Borrell.
„Trebuie să-i ajutăm în apărarea lor și să luptăm cu invadatorul cu toate capacitățile pe care le avem la dispoziție”, a adăugat el.
Uniunea Europeană va impune noi sancțiuni Rusiei, probabil pe gaz și petrol, a declarat miercuri șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„În acest moment critic al războiului, trebuie să creștem din nou presiunea asupra lui Putin”, a spus von der Leyenîn fața Parlamentului European de la Bruxelles.
Marți, UE și-a anunțat planurile de a impune Rusiei un al cincilea pachet de sancțiuni, inclusiv interzicerea importurilor de cărbune rusesc.
„Aceste sancțiuni nu vor fi ultimele noastre sancțiuni. După cum am spus deja ieri. Da, acum am interzis cărbunele, dar acum trebuie să ne uităm la petrol”, a spus ea.
UE trebuie să analizeze, de asemenea, „veniturile pe care Rusia le obține din combustibilii fosili”, a adăugat ea.
Remarcile ei au fost reluate de șeful Consiliului European, Charles Michel, într-un tweet de miercuri, spunând că „măsurile UE privind petrolul și chiar și gazele vor fi necesare mai devreme sau mai târziu”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News