Mihai-Călin Precup, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a vorbit despre investițiile europene pentru stimularea eficienței energetice.
Mihai-Călin Precup, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a explicat la DC NEWS că există mai multe finanțări europene pentru stimularea eficienței energetice. Sectoarele 1, 2, 4 și 6 din București, dar și alte câteva municipalități ar fi primit împrumuturi pentru reabilitarea de locuințe în valoare de aproximativ 776 milioane de euro.
”Protejăm puterea de cumpărare a cetățenilor și prin faptul că stimulăm investițiile în eficiență energetică. Din punctul meu de vedere, cel puțin la fel de importantă cum este producția de energie sunt investițiile în eficiență energetică. Gândiți-vă la o gospodăriile care se află într-un bloc care a fost reabilitat termic. Este clar că va consuma mai puțin, va plăti mai puțin pe factura la energie, pierderile vor fi mai mici. La fel și pentru o companie care se află într-o clădire reabilitată termic și aici vă spun că încă de când lucram la Banca Europeană de Investiții, făceam parte dintr-o echipă care stimula activ investițiile în eficiență energetică și, în ultimii 12 ani, Banca Europeană de Investiții a semnat și acum sunt active finanțări cu Sectoarele 1, 2, 4 și 6 din București, și cu câteva municipalități, la nivel local, în valoare de aproximativ 776 milioane de euro, împrumuturi exclusiv pentru reabilitarea de locuințe.
La aceste împrumuturi se mai adaugă și împrumuturi primite de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, cea de la Londra, care se ridică undeva pe la 118 milioane de euro. Deci, iată, am încercat să susținem și vom continua în această direcție de atragere de fonduri dinspre Banca Europeană de Investiții și BERD pentru eficiență energetică.”, a declarat Mihai-Călin Precup.
"Care este calendarul decontărilor către distribuitor pentru măsurile deja luate?", l-a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.
"Decontările vor veni în felul următor. Pe de o parte, pentru gospodării bugetul va fi de la Ministerul de Familie dacă nu mă înșel, iar pentru IMM-uri vor fi de la Ministerul Energiei decontările. Impactul bugetar, legea spune că trebuie să găsim tot timpul soluții de compensare, iar compensarea pentru aceste cheltuieli vor veni din impozitarea cu 80% a venitului suplimentar realizat de producătorii de energie electrică și atunci încercăm să avem o anumită compensare în ceea ce privește impactul bugetar. Aș vrea să mă concentrez și pe investiții, principala mea responsabilitate fiind de a gestiona și a atrage investiții înspre sectoare strategice. Una dintre responsabilitățile pe care le am aici este de a coordona unitatea de investiții publice, de PP-uri. În acest sens, aș face un apel către companiie mari, strategice, deținute de statul român sau alte companii strategice pentru a supune atenției noastre proiecte de investiții pentru transport de energie, cât și pentru producție de energie.", a spus Mihai-Călin Precup.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu