Banii cash, esenţiali în era plăţilor digitale. Adrian Asoltanie a spus ce sistem foloseşte pentru economisire, cu ajutorul banilor cash

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Folosirea banilor cash poate fi o metodă de economisire, susţine Adrian Asoltanie, consultant financiar.

"Cred că cash-ul este în continuare important, deşi tehnologia progresează. Oamenii plătesc acum cu telefonul, cu ceasul. O să plătim probabil cu retina, cu plomba din măsea, dar cash-ul rămâne foarte important, din mai multe motive. O dată, este un factor de libertate, aş zice eu. Nu ştiu câtă lume mai apreciază sau înţelege acest concept. E vorba de libertatea de a face ce vrei cu banii tăi. Când între tine şi banii tăi există o terţă instituţie, că e bancă, că e Guvern, oricine, se formează un factor de risc. Se poate bloca, opri, manipula, etc. Asta e realitatea, fără să fiu paranoic. Între tine şi resursele tale există aceşti intermediari. De asta cash-ul îţi oferă o doză de anonimitate. Nu trebuie să justifici ce faci cu banii tăi. Instituţiile statului trebuie să verifice, să caute, iar pe cine prinde să composteze. 

Cash-ul, unealtă pentru organizarea finanţelor în casă

În al doilea rând, cash-ul mai are un beneficiu important, la nivel de finanţe personale. Anume că te ajută să te organizezi cu banii. De foarte multe ori, cursanţii cu care mă întâlnesc au senzaţia că li se scurg banii printre degete. Sunt convins că mulţi au sentimentul ăsta. La vreo două săptămâni după salariu, ne întrebăm unde s-au dus banii. Iar decembrie va fi măcel, o să vedeţi cum se scurg banii de nici măcar nu ghicim pe unde s-au împrăştiat. 

Sistemul pe care eu, personal, îl folosesc şi pe care îl recomand tuturor celor care au senzaţia asta că "cară apă cu sita", este să folosească o perioadă banii cash. La nivel psihologic, e mai uşor de administrat o resursă pe care o vezi fizic şi pe care o poţi împărţi fizic. Eu folosesc un sistem de plicuri pe anumite categorii ale familiei noastre. Fiecare buget are nişte categorii de cheltuieli relativ stabile. Nu face nimeni extravaganţe la factura la apă, curent, la rata la bancă. Dar există şi cheltuieli volatile. De exemplu, cumpărăturile de supermarket. Uneori te încadrezi într-o sumă mai mică, alteori tentaţiile sunt foarte mari. Intri într-un magazin foarte mare, unde dai şi de haine, jucării, chestii pentru căţei, mobilă, etc, şi vezi oferte speciale, deci sari pe ele. Asta e una dintre categoriile care la noi în familie a rămas pe cash. Pun bugetul de supermarket în plic şi în ăla mă încadrez. Aşadar, toată oscilaţia asta o transform într-o chestie clară, predictibilă. 

Şi la haine, accesorii, decoraţiuni prin casă, te ia valul uşor. Sunt multe tentaţii şi aici. Îţi vin idei, te cuprinde spiritul creativ", a declarat Adrian Asoltanie în cadrul podcastului Andreei Cigolea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel