EXCLUSIV  BANII ROMÂNIEI. Coșea: Asistăm la o manipulare foarte serioasă - VIDEO

Mircea Coșea, lansare "Banii României"
Mircea Coșea, lansare "Banii României"

Profesorul universitar Mircea Coșea, doctor în Științe Economice, a lansat, la DC News, cartea ”Banii României”. La eveniment au luat parte oameni de afaceri, profesori și jurnaliști.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru DC News, analistul economic a explicat de ce a decis să scrie această carte. Mircea Coșea a explicat că nu este o carte care se adresează doar specialiștilor în domeniu economiei, ci este o carte care ne poate ajuta, pe fiecare dintre noi, să înțelegem unde sunt banii României. 

România are resurse, dar din păcate, nu sunt gestionate cum trebuie

"Suntem într-o perioadă în care nu suferim doar de o lipsă acută de educație economică la nivelul cetățeanului care este mai mult interesat de aparență, de viziune foarte largă, cum ar fi prețuri, taxe și impozite. (...) Important este că asistăm la o manipulare foarte serioasă pe care decidenții politici o fac prin elemente de natură economică - prin promisiunile din programele electorale, prin ridicări de venituri, prin anularea unor taxe fără a explica exact ce înseamnă, ce consecințe pot fi.

Și atunci m-am gândit că trebuie răspuns la o situație care s-a creat foarte evident în ultima perioadă, în ultimul an, când toate problemele care au apărut în România legat de dezvoltare - dezvoltare primară - răspunsul era același: 'nu sunt bani, nu sunt bani'. Oamenii trebuie să înțeleagă de ce nu sunt bani sau dacă sunt bani, de ce nu sunt bine folosiți. Cu alte cuvinte, de ce bugetul României este atât de sărac, întotdeauna. Aceasta este motivul care m-a determinat să scriu cartea", a spus analistul într-un interviu pentru DC News.

Două curente care fac presiune asupa bugetului statului

"În România există două curente care fac presiune asupa bugetului statului. Primul curent vine din istorie; este acela al unei ineficiențe seculare pe care cercetătorii au descoperit-o prin analize statistice de perioade lungi. De mult timp, România nu reușește să-și depășească condiția de țară europeană aflată pe ultimele poziții pe care se poate posta cineva. Noi avem industrie. Cine spune că nu are industrie greșește. În România este industrie. Doar că industria noastră este de tip manufacturieră, adică noi producem lucrurile fără să le dezvoltăm, fără să le proiectăm, fără să le trecem printr-o cercetare, ceea ce înseamnă că valoarea adăugată este mai mică decât ar trebui să fie. Noi fabricăm automomobile la Mioveni și Craiova, dar nu sunt modelele pe care le-am cercetat noi, pe care le-am creat noi. Această structură care a rămas mult în urmă nu poate depăși nivelul unei valori adăugate situată sub media europeană. Până când nu vom moderniza structura economiei românești, nu putem spera la acumularea de foarte mulți bani la buget.

La acest curent care ține de istorie se adaugă unul foarte prezent care ține de modul de a guverna această țară și anume: avem încă multă economie neagră, economie nefiscalizată, avem domenii cu o evaziune inimaginabilă, cum este alcoolul. Sunt lucruri care țin de capacitatea reală pe care orice guvern o are de a îndrepta lucrurile", a mai zis Mircea Coșea.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel