Adrian Vasilescu, consultant de strategie al BNR, a explicat, în exclusivitate pentru DC News, problema României în a păstra în țară banii care vin din exterior.
În cadrul unui interviu la DC News, Val Vâlcu i-a cerut o reacție lui Adrian Vasilescu, consultant de strategie al BNR, privind absorbția banilor din PNRR și păstrarea lor în țară:
„Dacă ne uităm la banii care stau să vină, la PNRR, în multe din domenii banii cum vin așa se întorc. E drept că în urma lor ar trebui să rămână câte ceva, dar la construcții, de exemplu, fierul-beton e din import, cimentul e din import, firmele care câștigă licitațiile sunt multinaționalele care sunt din afară... aici mai rămân salariile“, a punctat Val Vâlcu.
„Aceste lucruri ar fi și fără Planul Național de Redresare și Reziliență, și fără acele împrumuturi sau granturi care fac împreună 30 de miliarde de euro. Dacă nu le-am avea și dacă nu ar fi tot, ar trebui să plătim pentru fier-beton din afară și ce mai luăm de acolo. Balanța noastră comercială este și ea deficitară și e în creștere. Contul curent este de asemenea deficitar“, a spus Adrian Vasilescu.
Premierul Nicolae Ciucă a participat astăzi la semnarea primelor contracte finanțate din Planul Național de Redresare și Reziliență, selectate în cadrul apelului de proiecte ”Valul Renovării”.
Este vorba despre șapte contracte de finanțare încheiate între autorități publice locale și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în valoare de peste 92 milioane de lei. Acestea vizează reabilitarea și modernizarea unor unități de învățământ şi primării, creşterea eficienţei energetice și eficientizare termică a unor sedii administrative.
”Am invitat la Palatul Victoria reprezentanți ai autorităților din teritoriu să semneze, împreună cu domnul ministru Cseke, finanțarea proiectelor de creștere a eficienței energetice pentru obiective publice locale. Este semnalul susținerii pe care Guvernul României o acordă comunităților locale, aflate cel mai aproape de cetățeni. Avem nevoie de un parteneriat strâns pentru ca resursele europene să ajungă la comunități, la români. Felicit primăriile și consiliul județean care au semnat, azi, contractele prin care primesc finanțare. Însă, asemenea lor, alte 1430 de proiecte din toată țara vor avea la dispoziție peste 2,4 miliarde de euro, din PNRR și din surse naționale, pentru reabilitarea blocurilor de locuințe și a școlilor, unităților sanitare, clădirilor publice din toată țara”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
Prim-ministrul a adăugat că acest apel de proiecte este desfășurat total transparent, în sistem digital, oferind șanse egale de finanțare tuturor comunităților locale, indiferent de regiune sau de apartenența politică a primarului, iar cetățenilor, posibilitatea de a vedea cum sunt alocate fondurile publice naționale și europene. ”Susțin cu fermitate extinderea acestui model de bune practici în administrația centrală. Transparența și responsabilitatea în serviciul public sunt baza recâștigării încrederii românilor”, a adăugat premierul.
”De la punerea în transparență a ghidului solicitantului acum mai puțin de patru luni am ajuns, într-un timp record, la semnarea contractelor. Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării, a pus la dispoziția autorităților locale proceduri transparente și o platformă digitală pentru depunerea cererilor de finanțare, care au asigurat o procedură expeditivă. Felicit autoritățile locale pentru promptitudinea și profesionalismul de care au dat dovadă. În curând vom vedea primele clădiri care intră în renovare”, a declarat Cseke Attila.
În perioada 1 aprilie 2022 - 30 mai 2022, au fost depuse 1.437 de cereri de finanțare, care vor beneficia de finanțare de 2,4 miliarde de euro pentru a asigura tranziția către un fond construit verde și rezilient.
Nicolae Ciucă: Domnule viceprim-ministru, domnule ministru, domnule secretar general, doamnă și domnilor primari, distinși invitaţi, iată, este prima activitate prin care marcăm atragerea banilor europeni prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Este o activitate pentru care s-a muncit foarte mult și doresc să îl felicit pe domnul ministru pentru că a coordonat și a gestionat toate procedurile și mecanismele, astfel încât să fim în măsură să putem să desfășurăm această primă activitate și de asemenea îi felicit pe doamna și domnii primari pentru că au fost în măsură să întocmească documentele necesare, astfel încât proiectele dumnealor să poată fi eligibile în cadrul programului "Valul renovării".
Practic, prin acest demers de astăzi, demonstrăm angajamentul Guvernului de a pune în mișcare toate mecanismele, astfel încât să putem să atragem banii alocați prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Tot astăzi, este o activitate similară prin care Ministerul Transporturilor va semna primul contract pe tronsonul autostrăzii Moldova, între Ploiești și Buzău, o autostradă care este așteptată de foarte mulți ani de către români.
Ceea ce vreau să subliniez este faptul că, dincolo de cele șapte primării care au fost alese pentru a semna astăzi primele contracte, mai sunt în așteptare încă 1.430 de proiecte - 1.430 care au la dispoziție 2,4 miliarde de euro. Este, de asemenea, important să subliniem faptul că întreg procesul de depunere a proiectelor și de eligibilitate s-a făcut într-o manieră cât se poate de transparentă și de modernă, folosindu-se o platformă digitală, deci practic proiectul a început foarte bine încă de la început și vă felicit încă o dată pentru modul în care ați coordonat această activitate, domnule ministru; practic prin această procedură asigurăm transparența necesară și dăm încredere că instituțiile Guvernului sunt în măsură să pună în practică astfel de mecanisme moderne prin care să facilităm atât accesul autorităților locale, cât și să demonstrăm cetățenilor români că pot să aibă încredere în angajamentele pe care ni le-am asumat (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News