Banița ciobănească este un desert tradițional românesc, aromat și delicios. Iată rețeta.
Ingrediente
- făină 0,750 kg
- ouă 7 buc.
- brânză dulce 0,750 kg
- unt 0,050 kg
- sare 0,020 kg
- lapte 3,000 l
- zahăr 0,250 kg
- zahăr vanilat 2 plicuri
Vezi și: Cum trebuie să păstrezi usturoiul. Metoda corectă: nu se va mai strica
Cum se prepară
Din 650 g de făină, 4 ouă, puţină sare şi apă rece se face un aluat de tăiţei care se frământă bine. Se lasă să se odihnească 10-15 minute, acoperit. Se împarte în bucăţi potrivite care se întind în foi de tăiţei foarte subţiri. Se pun la uscat pe faţa de masă sau pe hârtie albă. Când sunt bine uscate, se rup cu mâna în forme neregulate, de mărimea aproximativă a unui ou.
Brânza, 3 ouă şi 100 g făină se frământă într-un vas, de preferinţă din sticlă termorezistentă. Se aşază alternativ straturi de tăiţei rupţi şi uscaţi bine. Printre aceste straturi se pun bucăţi de brânză cărora li s-a dat formă de perișoare. Deasupra se toarnă laptele fierbinte, îndulcit cu zahăr şi zahăr vanilat, până ce se acoperă totul. Se dă la cuptor pentru a scădea şi se gratinează. Se consumă fierbinte.
*Această reţetă a fost preluată din Calendarul 1985, editat de REECOOP și tipărit de Întreprinderea Poligrafică Galați.
Vezi și: Castraveți în oțet "ca la Lipova". Rețeta care nu trebuie să-ți lipsească
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu