Barack Obama anunţă retragerea unei treimi din soldaţii americani din Afganistan în 2011-2012

barack-obama-70
barack-obama-70

Preşedintele american Barack Obama a anunţat miercuri seara retragerea până în vara anului 2012 a celor 33.000 de soldaţi trimişi în Afganistan în urmă cu 18 luni, decizie pe care a justificat-o - după aproape zece ani de la atacurile din 11 septembrie 2001 - prin loviturile aplicate reţelei Al-Qaida.

În cursul unui discurs solemn de 13 minute la televiziune, pronunţat de la Casa Albă, el a ordonat repatrierea încă în acest an a 10.000 din cei circa 99.000 de soldaţi aflaţi în prezent în Afganistan.

„Suntem la începutul - dar nu la sfârşitul - eforturilor noastre pentru a termina acest război“ , a declarat Obama, după aproape două luni de la eliminarea în Pakistan a lui Osama ben Laden, şeful Al-Qaida, care se servise de Afganistan pentru a pregăti atentatele din 11 septembrie 2001.

Documentele capturate în vila în care a fost ucis Ben Laden arată că Al-Qaida "suferă enorm" şi este "incapabilă să înlocuiască eficient" înalţii demnitari ai reţelei care au fost eliminaţi, a afirmat Obama.

Şeful administraţiei americane a mai spus că, după 10 ani de la începerea intervenţiei care i-a înlăturat pe talibani, există "motive pentru a crede că progrese pot fi făcute" în discuţiile cu talibanii în vederea unei soluţionări politice a conflictului.

Anunţând începerea retragerii forţelor sale din luna viitoare, Obama a optat pentru un calendar mai rapid decât cel preconizat de comandanţii săi aflaţi pe teren, dar care va lăsa încă peste 65.000 de soldaţi americani în Afganistan.

SUA vor continua să ceară Pakistanului să-şi "respecte angajamentele" asumate în lupta împotriva terorismului şi să-i elimine sanctuarele aflate pe teritoriul său, a spus în continuare preşedintele american.

„Nicio ţară nu este mai ameninţată de prezenţa extremiştilor violenţi şi acesta este motivul pentru care vom continua să cerem Pakistanului să-şi accentueze implicarea în stabilizarea şi pacificarea acestei regiuni sfâşiate de război“, a subliniat el

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel