Barack Obama, președintele SUA până în 2017, a fost prezent la Summit-ul COP26 unde a adus critici Rusiei, Chinei, dar și republicanilor din Statele Unite ale Americii.
Fostul președinte al Statelor Unite, Barack Obama,i-a criticat pe președintele chinez Xi Jinping și pe președintele rus Vladimir Putin pentru că nu s-au alăturat altor lideri mondiali la summitul COP26 privind criza climatică.
"Trebuie să mărturisesc. A fost deosebit de descurajator să-i vezi pe liderii a doi dintre cei mai mari poluatori ai lumii, China și Rusia, refuzând să participe la summit, iar planurile lor naționale reflectă ceea ce pare a fi o lipsă periculoasă a urgenței”, a spus Obama în timpul unui discurs la summit-ul de luni.
El a adăugat că planurile lor indică o „dorință de a menține status quo-ul din partea acelor guverne. Ce păcat!"
Summitul de la Glasgow este primul summit la care participă Obama de la Acordul climatic de la Paris din 2015, când națiunile s-au angajat să reducă emisiile de combustibili fosili suficient de rapid pentru a menține încălzirea Pământului sub niveluri catastrofale.
???? Live from #COP26
— UN Climate Change (@UNFCCC) November 8, 2021
Former President of the USA @BarackObama addresses delegates in Glasgow. https://t.co/80m8RQOpbl
Obama a mai spus că, în timp ce „economiile avansate” precum Europa și SUA trebuie să fie lideri în combaterea schimbărilor climatice, la trebuie să facă și națiuni precum Rusia, China și India.
„Avem nevoie de Rusia să conducă în această problemă, la fel cum avem nevoie de Indonezia și Africa de Sud și Brazilia. Nu ne putem permite să avem pe nimeni pe margine”.
Fostul lider american a spus că, deși a recunoscut că nivelul de cooperare internațională a „scăzut” din cauza mai multor motive, inclusiv pandemie și „naționalism”, schimbările climatice sunt o problemă care ar trebui să transceadă „zi de zi în politică și geopolitică”.
De asemenea, Obama i-a criticat și pe membrii Partidului Republican al SUA spunând că atât el, cât și actualul președinte democrat Joe Biden au fost „constrânși în mare parte de faptul că unul dintre cele două partide majore ale noastre a decis nu numai să stea pe margine, ci și să se manifeste activ ostilitatea față de știința climei și transformă schimbările climatice într-o problemă partizană”.
Mai mult, Obama a afirmat că presiunea alegătorilor ar putea ajuta guvernele să se angajeze la planuri climatice mai ambițioase.
„Nu vom avea planuri climatice mai ambițioase de la guverne decât dacă guvernele simt o presiune din partea alegătorilor”, a adăugat el, potrivit AlJazeera.
Autoritățile oficiale din China i-au răspuns președintelui american Joe Biden, după criticile sale față de decizia președintelui Xi Jinping de a nu participa summit-ul COP26 al Organizației Națiunilor Unite de la Glasgow.
Xi, care este liderul țării cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră al planetei, responsabile de schimbările climatice, nu a călătorit în afara Chinei de la începutul pandemiei de Covid-19 și nu s-a alăturat altor lideri mondiali pentru COP26.
„Acțiunile vorbesc mai tare decât cuvintele”, a precizat, miercuri, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Wang Wenbin.
„Ceea ce avem nevoie pentru a face față schimbărilor climatice sunt acțiunile concrete, mai degrabă decât cuvinte goale”, a adăugat el. „Acțiunile Chinei ca răspuns la schimbările climatice sunt reale”, a continuat acesta (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News