Un bărbat în vârstă de 37 de ani din Şomeş Odorhei, județul Sălaj, a decedat luni după ce a fost muşcat de o viespe în timp ce culegea mere dintr-o livadă. E al doilea deces din județ datorat înțepăturilor de viespe, înregistrat în ultimele 7 zile.
Primarul comunei Someş Odorhei, Grigore Berinde, a declarat, pentru Agerpres, că bărbatul care se afla luni după-amiază la cules de mere într-o livadă a fost înțepat de o viespe și a intrat în șoc anafilactic. Părinţii bărbatului l-au transportat în casă şi au sunat la 112.
Când ambulanța a ajuns la fața locului bărbatul intrase în stop cardio respirator, iar medicii au încercat manevre de resuscitate timp de o oră. Victima, însă, nu a mai putut fi salvată.
Șoc anafilactic instalat imediat
„Ambulanţa s-a dus în timpi corespunzători şi a găsit persoana în şoc anafilactic, în stop cardio-respirator, după o muşcătură de insectă. Au fost declanşate manevrele de resuscitare cardio-pulmonară timp de aproximativ o oră, cu circa 20 de adrenaline injectate şi masaj, timp în care s-a menţinut tot timpul legătura cu medicul coordonator, care era la o altă solicitare. După o oră, instalându-se semnele evidente, a fost declarat decesul. Aşa ni s-a spus, că a fost înţepat de o viespe", a declarat marţi, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Sălaj.
Acesta este cel de-al doilea deces din județ, din ultimele șapte zile datorat înțepăturilor de viespi.
Un angajat al unei firme de construcţii a decedat, săptămâna trecută, după ce a fost înțepat de o familie de viespi, în comuna Pericei, unde lucra la un drum.
Viespile l-au atacat când omul s-a aplecat să bea apă dintr-o fântână, unde insectele îşi aveau cuibul.
„Un muncitor de la o firmă de construcţii făcea o subforare de drum şi a intrat la un cetăţean în curte să bea apă. Cum a deschis fântâna - proprietarul nu prea foloseşte fântâna, pentru că are hidrofor - o familie de viespi care era acolo l-a atacat. Vreo şapte viespi l-au înţepat, colegii imediat l-au urcat în maşină să-l ducă la spital, dar, din păcate, bărbatul avea alergie şi a decedat", a declarat, la momentul respectiv, primarul comunei Pericei, Bocidai Csaba.
Cum îți dai seama că o înțepătură e periculoasă
Dacă ați fost înțepat de o viespe sau o albină, pot aparea imediat 3 tipuri de reacții:
a) nici o reacție (la prima înțepătură, sunt necesare minim doua contacte ale organismului cu veninul pentru declanșarea reacției alergice sau e un organism „imunizat" prin expunere repetată, așa cum se întâmplă la apicultori);
b) reacție inflamatorie ușoară/moderată - locală (strict în jurul înțepăturii) sau locoregională (la distanță de locul înțepăturii, dar doar pâna la articulația situată deasupra sau dedesubtul locului respectiv), cu durată de maxim câteva zile;
c) reacție sistemică (Edem Quincke sau șoc anafilactic), cu apariție extrem de rapidă (minute) după întțepătură și evoluție potențial letală.
„Pentru tratamentul reacțiilor ușoare sau moderate e suficient toaletă locală la locul înțepăturii și aplicarea de gheață local, eventual unguente cu antiinflamatorii. Se pot administra antihistaminice. Rareori e necesară corticoterapia. În reacțiile severe adrenalina e regina (și dozele mari de corticosteroizi)", arată conf.dr. Tudor Ciuhodaru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu