Un bărbat a ajuns la închisoare, după zece ani de la săvârșirea faptei, după ce a ajutat la comiterea unei infracțiuni de înșelăciune.
B. Constantin Ionuţ a sprijinit alţi doi infractori pentru a obţine ilegal suma de 5.000 de euro de la un cetăţean din Alba Iulia. Acesta face parte dintr-un lot de 13 inculpaţi trimis în judecată în 2015 pentru mai multe infracţiuni de înşelăciune prin metoda "premiul", potrivit ziarulunirea.ro.
Bărbatul este acuzat că i-a cerut unei alte persoane să întocmească la calculator un înscris denumit „certificat de câştigător” şi să-l expedieze prin poştă la domiciliul victimei înşelăciuni, pentru a o determina să mai depună suma de 5.000 euro, cu titlu de impozit datorat statului pentru un premiu imaginar, ce consta într-un câştig financiar important şi un apartament în Bucureşti, premiu pe care persoana din Alba Iulia l-ar fi câştigat în urma unei trageri la sorţi.
Cel care a realizat înşelăciunea, P. Cosmin Valentin, era deţinut în penitenciar. Împreună cu un coleg de celulă au sunat de mai multa ori persoana din Alba Iulia, prezentându-se drept angajaţi ai unei companii de telefonie şi pretinzând ca doar după ce va achita “impozitul” de 5.000 Euro va putea să ridice premiul ”uriaş” câştigat.
Având în vedere solicitarea persoanei de a i se prezenta o dovadă din care să rezulte că a fost desemnată câştigătoarea acelui premiu, afirmând că doar după aceea va fi dispusă să mai depună suma de 5.000 euro, B. Constantin Ionuţ, coleg de celulă cu ceilalţi doi, l-a contactat telefonic un prieten de-al său din Bucureşti căruia i-a cerut să realizeze la calculator un document denumit “Certificat de câştigător”, cu sigla Romtelecom, datat 8 decembrie 2011, din care rezultă ca persoana din Alba Iulia a câştigat suma de 70.000 lei şi un apartament cu 4 camere în Bucureşti. În final, aceasta nu a mai dat curs solicitării escrocilor, după ce plătise anterior alte sume de bani acestora.
Oamenii sunt escrocați în continuare, prin diverse metode. De curând, un alt român a păcălit sute de turiști și a câștigat de pe urma lor 700 de mii de euro, transmite Realitatea Plus. Infracțiunile erau comise prin intermediul unui site fals de turism care oferea cazări fictive. Persoanele înșelate aflau că sunt victimele escrocheriei abia atunci când mergeau la destinație.
Sute de români, păcăliți cu apartamente de închiriat
Cum a fost prins escrocul și cum acționa
Individul a fost prins după ce mai multe persoane au formulat plângeri că au fost înșelate. Bărbatul are 33 de ani și locuiește fără forme legale în municipiul Sibiu. Din plângerile legale depuse rezultă că unul sau mai mulți infractori în colaborare, au câștigat încrederea victimelor folosindu-se de numele și logo-ul unei platforme cunoscute de închiriere imobile, folosind un web site greu de distins de cel real. Pe acest site web infractorii ofereau fictiv închirierea de locuințe. Ei solicitau plata unui avans, constând în chiria pe câteva luni, dar și o garanție, iar banii erau transferați direct într-un cont bancar străin, așa că nu ridicau suspiciuni. Persoanele înșelate au aflat că sunt victime unei escrocherii abia atunci când au mers la adresele locuințelor pe care le-au închiriat de pe site-ul fals.
Bărbatul este acuzat acum de participarea la o organizație infracțională, înșelăciune, spălarea banilor și utilizarea unui pașaport fals. Prejudiciul total suferit de victime se ridică la aproape 700 de mii de euro și ar fi vorba în total despre peste 300 de cazuri de înșelăciune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu