„Bărbați luați de pe stradă de către ofițerii militari”. Zelenski recunoaşte înrolarea brutală a unor ucraineni

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut brutalitatea unor reprezentanți ai birourilor de înrolare militară care au luat bărbați de pe stradă pentru a-i trimite pe front, în contextul controversatului proiect de lege privind mobilizarea.

Într-un interviu acordat postului german ARD, Zelenski a fost întrebat despre aceste acțiuni și a admis că, deși acestea au avut loc, ele sunt greșite și nu ar trebui să se întâmple. Președintele a subliniat necesitatea unei reforme legislative pentru a preveni astfel de abuzuri și a asigurat că armata a fost solicitată să propună o lege care să reglementeze acest aspect.

Proiectul de lege, care urmează să fie discutat în Parlamentul ucrainean începând cu 11 februarie, a fost temporar retras, la cererea armatei ucrainene, care a informat despre necesitatea înrolării a 450.000-500.000 de noi militari.

Inițial, proiectul de lege prevedea scăderea vârstei de înrolare de la 27 la 25 de ani, sancționarea refractarilor și simplificarea procedurilor de înrolare. Cu toate acestea, el a fost returnat la Guvern pentru modificări ulterioare.

În ceea ce privește simplificarea procedurii de înrolare, Zelenski a subliniat posibilitatea utilizării formatului digital, evidențiind că Ucraina este o țară concentrată asupra digitalizării și că problema poate fi rezolvată într-un mod modern.

Proiectul de lege își propune să compenseze pierderile mari ale armatei ucrainene și să permită repausul acasă pentru militarii care luptă împotriva Rusiei de aproape doi ani. Cu toate acestea, unele prevederi ale proiectului sunt puternic controversate și sunt considerate a încălca direct drepturile omului.

Liderul grupului parlamentar al Partidului prezidențial Servitorul Poporului, David Aharamia, a denunțat pe Telegram unele dintre aceste prevederi, printre care lărgirea puterilor reprezentanților centrelor de recrutare și trimiterea de convocări pe cale electronică.

Guvernul ucrainean lucrează la o modificare a proiectului de lege pentru a mulțumi deputații și pentru a aborda preocupările exprimate de diverse părți interesate.

Un ucrainean s-a declarat „Martorul lui Iehova” pentru a evita mobilizarea. Va face trei ani de pușcărie

Un bărbat din regiunea Hmelnițkii a fost condamnat la trei ani de închisoare după ce a inventat o metodă pentru a se eschiva de la mobilizare, pretinzând că s-a alăturat organizației religioase „Martorii lui Iehova”, potrivit TSN, citat de Bucpress.

Bărbatul, originar din Nikolaev, a fost declarat apt pentru serviciul militar. La data de 6 mai 2023, reprezentanții comisariatului militar au încercat să-i înmâneze o citație de încorporare pentru a fi trimis într-o unitate militară, dar el a refuzat categoric s-o accepte.

În instanță, bărbatul a confirmat că nu dorește să servească în armată și a adăugat că aceasta se datorează convingerilor sale religioase.

„El conștientizează că, în contextul agresiunii armate ale Federației Ruse împotriva Ucrainei, s-a declarat mobilizare generală pe teritoriul Ucrainei. Cu toate acestea, el refuză categoric să îndeplinească serviciul militar în baza mobilizării și să fie trimis într-o unitate militară. Participă la întâlnirile organizației religioase „Centrul Religios al Martorilor lui Iehova din Ucraina” și, pe baza convingerilor sale religioase, refuză în mod categoric să fie înrolat în serviciul militar”, se arată în materialele instanței.

La proces, unul dintre martori a subliniat că este membru organizației religioase „Martorii lui Iehova”. El a menționat că, de fapt, începând cu mai 2023, inculpatul a început să participe la serviciile religioase ale organizației, dar nu este membru al acestui cult.

Tribunalul l-a găsit pe bărbat vinovat conform articolului 336 din Codul Penal al Ucrainei și l-a condamnat la trei ani de închisoare. Această hotărâre poate fi contestată în instanța de apel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel