Un nou studiu care a analizat datele de la sute de mii de bărbați a găsit o legătură între înălțimea și probabilitatea dezvoltării demenței.
Demența - un termen umbrelă care cuprinde diferite afecțiuni care implică deficiență cognitivă, dintre care cea mai frecventă este Alzheimer - afectează aproximativ 50 de milioane de oameni în întreaga lume, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
În prezent, nu există leac pentru demență, iar cercetătorii sunt interesați să identifice numeroșii factori de risc posibili pentru a facilita diagnosticul și intervenția precoce.
Acum, un nou studiu de la Universitatea din Copenhaga, din Danemarca, a găsit o asociere care nu fusese explorată cu mult înainte: o legătură între înălțimea și riscul de demență, notează Medical News Today.
Cercetarea - condusă de profesoara asistentă Terese Sara Høj Jørgensen - a fost stimulată de sugestiile studiilor anterioare care au concluzionat faptul că înălțimea poate fi corelată cu riscurile pentru sănătatea creierului.
Jørgensen și echipa au accesat date despre înălțimea și diagnosticul de demență eventuală prin înregistrări de recrutare și registre naționale. Acum și-au publicat concluziile în jurnalul eLife.
„Am vrut să vedem dacă înălțimea bărbaților tineri este asociată cu diagnosticul de demență, în timp ce explorăm dacă scorurile testului de inteligență, nivelul educațional și factorii de mediu și genetici care sunt împărtășiți de frați explică relația", explică Jørgensen.
Cercetătorii au analizat datele de la bărbații născuți între 1939 și 1959. Cohorta lor a inclus 666.333 de persoane, dintre care 70.608 erau frați nontwin și 7.388 gemeni.
Bărbații din această cohortă au susținut examene ale consiliului de conducere între 1957 și 1984, iar registrele naționale le-au urmat clinic până în 2016.
Analizând datele din aceste surse, cercetătorii au descoperit că 10.599 din cei 666.333 bărbați au dezvoltat o formă de demență la un moment dat.
Cercetătorii au observat că pare să existe o corelație între înălțimea unui bărbat și riscul de demență al acestuia - în mod specific, bărbații care erau mai înalți decât media păreau să aibă un risc mai mic de demență decât bărbații care erau mai mici decât media.
Astfel, dacă înălțimea medie pentru bărbații născuți în 1939 a fost de 1,75 metri, pentru aproximativ 6 centimetri peste înălțimea medie, a existat aproximativ o reducere de 10% a riscului de demență.
Cercetătorii și-au ajustat analiza pentru posibilii factori confuzivi, în special nivelurile de educație și scorurile de testare a informațiilor. Când au făcut acest lucru, relația dintre înălțimea și riscul de demență a fost redusă - dar nu semnificativ.
Atunci când au comparat rezultatele dintre frați, cercetătorii au descoperit că relația dintre înălțimea și riscul de demență a fost prezentă la frații cu diferite înălțimi.
Relația a fost prezentă și la gemeni, deși echipa recunoaște că rezultatele au fost mai puțin concludente în acest context.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu