De ce bărbații trăiesc mai puțin decât femeile? Este posibil ca oamenii de știință să fi găsit răspunsul

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

”În special după vârsta de 60 de ani, bărbații mor mai repede decât femeile. Parcă îmbătrânesc biologic mai repede”, spune profesorul din spatele noului studiu.

Oamenii de știință au descoperit noi indicii care ar putea explica de ce bărbații de obicei nu trăiesc atât de mult ca femeile.

Cercetările sugerează că acest lucru este legat de pierderea cromozomului Y, care poate cauza cicatrizarea mușchiului inimii și poate duce la insuficiență cardiacă mortală.

Se estimează că 40% dintre bătrbații de 70 de ani suferă de pierderea acestui cromozom sexual masculin, dar ar putea beneficia de un medicament existent care vizează cicatricile periculoase ale țesutului.

Cromozomii sunt mănunchiuri de ADN din fiecare celulă care vin în perechi. Femeile au doi cromozomi X, în timp ce bărbații au un cromozom X și un cromozom Y.

Profesorul Kenneth Walsh, de la Universitatea din Virginia, a spus: ”În special după vârsta de 60 de ani, bărbații mor mai repede decât femeile. Parcă îmbătrânesc biologic mai repede. Această nouă cercetare oferă indicii de ce bărbații au o durată de viață mai scurtă decât femeile”, potrivit Sky News.

Pirfenidona poate ajuta la contracararea efectelor nocive ale pierderii cromozomilor, a spus cercetătorul Kenneth Walsh de la Universitatea Virginia (UVA).

 

 

Mulți bărbați încep să-și piardă cromozomul Y  pe măsură ce îmbătrânesc, mai ales fumătorii

Oamenii de știință au descoperit anterior că bărbații care suferă de pierderea cromozomului Y au mai multe șanse să moară la o vârstă mai fragedă și să sufere de afecțiuni legate de vârstă, cum ar fi Alzheimer.

Se crede că noua cercetare este prima dovadă concretă că pierderea cromozomilor cauzează în mod direct efecte dăunătoare sănătății bărbaților.

Cercetătorii au testat pe șoareci tehnologia de editare a genelor pentru a dezvolta un model special cu scopul de a înțelege mai bine efectele pierderii cromozomului Y.

Ei au descoperit că pierderea a accelerat bolile legate de vârstă și i-a făcut pe șoareci mai predispuși la cicatrizarea inimii și a dus la moarte mai devreme.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, efectele pierderii cromozomului Y la bărbați, efectuând trei analize ale datelor compilate din studiul Biobank din Marea Britanie. Ei au descoperit că pierderea cromozomului Y a fost asociată cu boli cardiovasculare și insuficiență cardiacă.

Pe măsură ce pierderea cromozomilor a crescut, la fel a crescut și riscul de deces, au descoperit cercetătorii.

Ei au spus că descoperirile lor sugerează că vizarea efectelor pierderii cromozomului Y ar putea ajuta bărbații să trăiască o viață mai lungă și mai sănătoasă. Descoperirile sunt publicate în revista Science.

Citește și: 

Alcoolul este complet nociv pentru persoanele sub 40 de ani, potrivit unui nou studiu

Alcoolul prezintă riscuri semnificative pentru sănătate și nici un beneficiu pentru tineri, dar unii adulți în vârstă pot câștiga din consumul unei cantități mici, potrivit celui mai mare studiu de acest gen.

Concluzia vine de la autorii studiului Global Burden of Diseases, un proiect continuu, realizat de Universitatea Washington din Seattle, care produce cele mai cuprinzătoare date despre cauzele bolilor și decesului din lume.

În urmă cu patru ani, studiul a spus că și băutura ocazională este dăunătoare sănătății și a sugerat că guvernele ar trebui să sfătuiască oamenii să se abțină în totalitate.

Dar, după o nouă analiză majoră a datelor globale, experții din spatele studiului au ajuns la concluzii noi. Tinerii se confruntă cu riscuri mai mari pentru sănătate din cauza consumului de alcool decât adulții în vârstă, spun ei. Dar ei adaugă că adulții cu vârsta de 40 de ani și peste, fără afecțiuni de sănătate subiacente, pot beneficia de un consum limitat de alcool, cum ar fi un pahar mic de vin roșu pe zi, inclusiv un risc redus de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și diabet.

Descoperirile lor, publicate în The Lancet, sunt primele care raportează riscul de alcool în funcție de regiune geografică, vârstă, sex și an. Ei sugerează că recomandările privind consumul global de alcool ar trebui să se bazeze pe vârstă și locație, cu cele mai stricte linii directoare pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 15 și 39 de ani, care sunt expuși celui mai mare risc de a consuma alcool dăunător la nivel mondial.

„Mesajul nostru este simplu: tinerii nu ar trebui să bea, dar persoanele în vârstă pot beneficia de pe urma consumului de cantități mici”, a spus autorul principal, dr. Emmanuela Gakidou, profesor de științe de măsurare a sănătății la Școala de Medicină a Universității din Washington. „Deși poate să nu fie realist să credem că adulții tineri se vor abține de la băutură, credem că este important să comunicăm cele mai recente dovezi, astfel încât toată lumea să poată lua decizii informate cu privire la sănătatea lor.”

Se estimează că un total de 1,34 miliarde de oameni au consumat cantități dăunătoare de alcool în 2020, conform analizei obiceiurilor de consum din 204 de țări.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel