Dumitru Coarnă, preşedintele SNPPC, a vorbit în exclusivitate pentru DC NEWS despre dosarul penal deschis în cazul bărbatului împuşcat de poliţişti în Sectorul 1, dar şi despre necesitatea armelor neletale în astfel de situaţii.
"Există două posibilităţi de cercetare aici. Dacă o luăm strict, generic, intră la infracţiunea de omor calificat, iar pedepsele sunt între 15-25 de ani de închisoare cu executare. Dar, problema de fond este în situaţia de fapt. Pentru că aici sunt nişte cauze justificative. Poliţistul a folosit armamentul din dotare cu respectarea normelor legale, deci dosarul ar trebui clasat. În opinia mea, nu trebuie să li se întâmple nimic poliţiştilor din punct de vedere juridic, deoarece au acţionat în baza articolului 21 din Codul Penal.
Problema e că de obicei aceste dosare durează foarte mult, iar în tot acest timp, poliţistul rămâne în calitatea asta de acuzat, învinuit. Nu e în regulă asta! Oricum, nu cred că se va ajunge la începerea urmăririi penale in persona", a declarat Dumitru Coarnă în exclusivitate pentru DC NEWS.
VEZI ŞI Bărbat împuşcat de poliţişti în Sectorul 1. S-a deschis dosar penal
Bărbatul împuşcat de poliţişti în Sectorul 1 a intrat şi în gardul Guvernului în ianuarie 2016, cu maşina, pentru a arăta că un act de terorism poate avea loc şi în România. El a fost obligat de instanţă atunci să urmeze tratament medical de specialitate.
"Nu s-au luat măsuri atunci prea dure, dar asta dispune instanţa de judecată. Va fi cercetat istoricul medical, pentru a vedea ce probleme avea, şi se va face şi o analiză toxicologică. Cele două vor fi coroborate.", a mai spus acesta.
VEZI ŞI Cine este bărbatul împușcat MORTAL de polițiști în București. DERAPAJ la poarta Guvernului
"Problema este, însă, că dacă poliţiştii aveau la îndemână acel aparat cu electroşocuri, bărbatul era încătuşat şi dus la secţie, nu se mai întâmpla ce s-a întâmplat. Poliţiştii sunt dotaţi cu un pistol Carpaţi, cu muniţie letală. Era o problemă cu legea, că nu se permitea achiziţia acestor aparate, dar acum este prevăzut în lege. Problema e că nu există finanţare pentru aşa ceva", a conchis Dumitru Coarnă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu