Un studiu îi pune într-o lumină proastă pe bărboșii din toată lumea.
Cercetătorii din Elveția au realizat un studiu comparativ privind numărul de microbi patogeni identificați în bărbile a 18 bărbați și blănurile a 30 de câini. „Am comparat încărcătura bacteriană în unitățile formatoare de colonii (CFU) de microorganisme patogene umane în specimene prelevate de la 18 bărbați și 30 de câini. În plus, am comparat gradul de contaminare bacteriană a unui scaner RMN împărtășit de câini și oameni cu alte două scanere RMN”, explică cercetătorii în nota introductivă a studiului lor.
Studiul a scos la iveală rezultate neașteptate și surprinzătoare. Cercetările indică faptul că nivelul de microbi patogeni din bărbile bărbaților este mai mare decât în blănurile câinilor. Această constatare sugerează că bărbații cu bărbile lungi ar putea fi expuși unui risc pentru sănătate.
„Studiul nostru arată o încărcătură bacteriană semnificativ mai mare la specimenele luate din bărba bărbaților în comparație cu blana câinilor (p = 0,036). Toți bărbații (18/18) au prezentat un număr mare de microbi, în timp ce 23/30 de câini au avut un număr mare de microbi și 7 câini un număr moderat de microbi. S-au găsit mai mulți microbi în cavitățile bucale umane decât în cavitățile bucale ale câinilor (p < 0,001). Mai mult, microorganismele om-patogene au fost găsite mai frecvent în bărbile umane (7/18) decât în blana de câine (4/30)”, au explicat autorii studiului.
Rezultatele acestei cercetări au stârnit interes în comunitatea științifică. Studiul a primit critici din partea unor cercetători pentru că nu a detaliat nivelul de igienă personală al celor 18 bărbați investigați. Cu toate acestea, conform experților, respectarea strictă a regulilor de igienă personală este esențială pentru a reduce semnificativ numărul de microbi și pentru a preveni riscul de contaminare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci