Bariera fricii pusă de Hamas se sparge

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Intensificarea confruntărilor și intervenția Forțelor de Apărare Israeliene în sudul Fâșiei Gaza au adâncit criza umanitară, generând o penurie de produse alimentare și sporind nemulțumirea rezidenților față de conducerea Hamas.

Sute de mii de oameni strămutați, care au fugit din regiunea de nord a țării, caută acum adăpost în partea de sud a Fâșiei Gaza, care este deja supraaglomerată.

Mulți dintre aceștia se deplasează din Khan Younis, zona actuală a confruntărilor dintre Forțele de Apărare Israeliene și Hamas, către capătul sudic al fâșiei, în Rafah, aproape de granița cu Egiptul. În același timp, semnele indică faptul că influența Hamas se diminuează și că barierele fricii față de acest grup terorist se dezintegrează, scrie Jerusalem Post.

Un locuitor din Gaza și-a exprimat opiniile la radio și a transmis mesajul său către Yahya Sinwar, liderul Hamas din Gaza și celorlalți complici ai săi. Persoana intervievată, jurnalistul Muhammad Mansour, a declarat cu mare îndrăzneală faptul că: 'Fie ca Allah să vă blesteme, conducători ai Hamas. Sinwar, ești urmașul unei creaturi josnice. Allah va răzbuna distrugerea pe care ne-ați provocat-o'.

Mansour a făcut apel către Hamas să elibereze ceilalți prizonieri israelieni ținuți în captivitate după eșecul unui acord anterior, care a dus la reluarea luptelor. El a exclamat, fiind extrem de frustrat:

'Am fost deportați din Gaza la Khan Younis și de la Khan Younis la Rafah. Copiii, femeile și familiile noastre au fost despărțite de noi. Eliberați acești ostatici imediat! Sinwar, [Mohammed] Deif și tovarășii lor ticăloși se ascund sub pământ. Nu avem acces nici măcar la apă.'

VIDEO

De ce sunt palestinienii din Gaza nemulțumiți

În timp ce conducerea Hamas rămâne ascunsă în tuneluri, rezidenții de la suprafață se confruntă cu distrugeri semnificative, dar și cu lipsa bunurilor de primă necesitate, inclusiv a alimentelor și a apei.

Aceste provizii sunt în depozitele UNRWA, însă nu reușesc să ajungă la oameni. Mai multe fotografii arată cetățeni furioși care jefuiesc unul dintre depozitele din Khan Younis.

Un rezident a scris într-un grup local de pe Telegram: „Ce corupție! Suntem o familie de patru persoane, cu refugiați printre noi, care se luptă să găsească sau să cumpere alimente'.

'Un reprezentant al UNRWA a refuzat să ne dea ajutor. Poliția l-a informat pe reprezentant că distribuirea de ajutoare este interzisă.' Un alt locuitor s-a exprimat: 'UNRWA ne ruinează viețile, la fel ca evreii'.

Într-un interviu video publicat de Al Jazeera, o vârstnică ce a fugit din nordul Khan Younis a dat vina pe Hamas, organizația care controlează Gaza din 2007 pentru situația dificilă.

'Tot ajutorul se duce în jos (n.red. către tuneluri)! Nu ajunge la oameni', a declarat ea în fața reporterului 'Nu, nu, totul ajunge la casele lor. Ei iau totul'.

Într-un alt incident din această săptămână, documentat și distribuit pe rețelele de socializare, rezidenții au aruncat cu pietre în gruparea Hamas pentru a îi împiedica să jefuiască un convoi umanitar care trecea prin Egipt spre punctul de trecere Rafah.

Locuitorii erau extrem de furioși. Au provocat forțele Hamas, care au răspuns cu focuri de armă. 'Veniți aici, dacă sunteți bărbați adevărați', au țipat aceștia. Pe imagini se vede cum protestatarii furioși încep să urmărească convoiul.

VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel