Dan Barna, co-lider USR, insistă asupra proiectului ”fără adresă pe buletin”. DCNews a lansat un sondaj pentru a vedea ce părere au oamenii despre acest demers.
”În marea majoritatea a țărilor, domiciliul nu este o componentă a identității persoanei. Asta vrem și noi, să nu mai fie condiționată existența domiciliului, să nu mai fie pe cartea de identitate. Elementele definitorii ale identității să nu mai cuprindă domiciliul.” a spus Dan Barna, despre propunerea USR ca pe cărțile de identitate să nu mai apară domiciliul.
”Că are și un efect sau poate avea și un efect electoral, asta urmează dă vedem în reglementare. Primăria are domiciliul, nu dispare.” a spus, în continuare, liderul USR, care a continuat: ”în momentul în care depui documentele pentru buletin, să nu mai fie necesară dovada adresei, adresa fiind cea pe care o declari sau cea pe care o ai înregistrată în documentele autorităților locale”. ”E o dezbatere mai veche pe acest subiect, vom propune în coaliție, discuția devine actuală în contextul noului format al cărții de identitate” a explicat Dan Barna.
”Ceea ce propunem noi este să rupem această legătură care mai este în puţine state, această condiţionare de a deţine proprietăţi sau de a te lua cineva în spaţiu. Această birocraţie nu este necesară în realitate, pentru că identitatea nu trebuie să fie condiţionată de proprietatea unei locuinţe” a afirmat Dan Barna, miercuri seară, la Digi24. El a continuat: ”Această dezbatere este foarte legitimă, pentru că sunt două categorii de persoane foarte afectate: persoanele defavorizate, care nu deţin o locuinţă şi au probleme mari în a-şi face acte de identitate. Și mai este categoria cealaltă: persoanele foarte dinamice, care își găsesc de lucru în alt oraș și au o permanentă problemă cu actualizarea buletinului. În momentul în care scoţi această chestiune a adresei din cartea de identitate, lucrurile devin mai puţin birocratice şi mai simple pentru tine, ca cetăţean”.
”În egală măsură, făcând o modificare în legislația electorală, la parlamentare, de exemplu, ar fi de dorit să poată vota cât mai mulți oameni. Foarte mulţi oameni, cei mobili și dinamici, activi social, nu ajung să voteze pentru că au domiciliul într-un alt judeţ, de obicei la distanţă mare or, foarte puțini fac călătoria acasă ca să voteze. Lucrurile ar fi mult mai simple și am avea o reprezentativitate mai mare a aleşilor pentru că mai multe persoane ar putea să voteze”, a mai spus Barna.
DCNews a realizat un sondaj în acest context. Peste 10.000 de oameni consideră că este o idee proastă, reprezentând un procent de peste 85%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu