Barna, criticat de colegii de coaliție și analiști, după ce a spus că vrea buletine fără adrese

Barna, criticat de colegii de coaliție și analiști, după ce a spus că vrea buletine fără adrese / Foto: Facebook Dan Barna
Barna, criticat de colegii de coaliție și analiști, după ce a spus că vrea buletine fără adrese / Foto: Facebook Dan Barna

Dan Barna, co-lider USR, este dur criticat de către colegii de coaliție, dar și de către analiști, după ce a propus proiectul ”fără adresă pe buletin”.

Ideea lui Dan Barna despre eliminarea adresei din buletin a fost criticată de colegii de coaliție și analiști. Liderul USR PLUS susține că înscrierea domiciliului în actul de identitate înseamnă birocrație inutilă, iar votul doar pe baza Codului numeric personal ar duce la o prezență mai mare la alegerile parlamentare. Primii care îl contrazic pe Dan Barna sunt chiar partenerii de alianță, transmite PRO TV.

Liberalii susțin că dacă se elimină datele legate de domiciliu, oamenii vor fi încurajați să nu își mai declare contractele de chirie. Mai mult, ar apărea probleme și la înscrierea copiilor la grădiniță sau la școală, asta în contextul în care aceste înscrieri se fac doar pe baza adresei din buletin.

VEZI ȘI: Barna A RECUNOSCUT: de ce nu mai vrea adresă pe buletin. Peste 10.000 de oameni i-au răspuns - SONDAJ de ultimă oră

“O să ne trezim că la adresa mea sau a dumnevoastră vom avea alte persoane care, dacă ne uităm la ce a spus dl Barna, că printr-o declarație pe propria răspundere, vom avea mai mulți oameni care își declară adresa la mine pentru a-și putea înscrie copiii la grădiniță.”, a declarat George Tuță, deputat PNL.

“Câtă vreme votul rămâne fizic, în cabină, în secție, nu va fi posibil. Identificarea trebuie să se facă în raport cu domiciliul. Nu-i putem cere reprezentantului unui birou de secție de vot să stabilească pe baza CNP-ului identitatea cuiva. E o procedură greoaie, complicată.”, a explicat Cristian Pîrvulescu, analist.

De unde s-a inspirat Dan Barna

Buletinele fără adrese de domiciliul există și în alte țări. În Suedia, Estonia, Austria sau Polonia, adresa nu apare în documentul de identitate, dar nu putem compara situația acestor țări cu cea a României. Instituțiile din aceste state sunt conectate astfel încât autoritățile pot verifica mai multe date decât cele aflate la vedere.

În Franța, spre exemplu, alegătorii trebuie să se înscrie într-un registrul electoral pentru a putea participa la vot, indiferent unde locuiesc.

VEZI ȘI: USR PLUS propune modificarea cărților de identitate: Fără adrese de domiciliu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel