Dan Barna a reacționat după ce Dacian Cioloş a anunţat că va demisiona din funcţia de preşedinte al USR dacă vor fi respinse o serie de reforme care conţin schimbări radicale.
Dan Barna, fostul președinte al USR, a reacționat la Digi24 în urma anunțului făcut de președintele partidului, Dacian Cioloș, care a cerut conducerii USR să îi voteze până luni un program cu modificări radicale ale statului, în caz contrar urmând să demisioneze.
"Am avut o surpriză în ședința de birou național, președintele partidului, conform statutului, a prezentat un program al domniei sale, cu mai multe puncte de vedere legate de cum ar trebui făcute diverse modificări în cadrul structurii și funcționării partidului. Elementul surprinzător însă a fost când a zis că dacă nu se votează acest program își va da demisia. A fost într-adevăr o surpriză pentru colegii din biroul național pentru că e un președinte proaspăt ales și ne așteptam să discutăm despre program și strategia USR pentru a confirma alternativa de partid de opoziție consistent pe care o reprezentăm", a declarat Dan Barna.
"Cu excepția unor elemente de management intern, care din păcate sunt irelevante pentru cetățenii României, toate propunerile legate de poziționarea politică a USR-ului au fost susținute în unanimitate în biroul național. Adică poziția președintelui a fost susținută în proporție de 98%. De ce această poziţionare foarte radicală în acest moment, când s-au încheiat toate ciclurile electorale? (...) Poziţionarea de astăzi pentru mine a fost foarte surprinzătoare şi sper în continuare să fie doar o încercare de a face politică într-un fel personal", a mai spus Barna la Digi24.
"De aceea e şi cumva o reacţie în momentul acesta în partid - propunerea vine să spună că trebuie să luăm oameni din societatea civilă care să conducă partidul, să vină experţi care să ne arate cum să conducem. Şi membrii de partid doar să asiste la recomandările acestor experţi care să decidă ei care sunt poziţionările noastre ca partid. E o încercare interesantă de management alternativ, dar mai mult ca o şcoală de vară politică. Numai că un partid e mai mult decât atât. Adică genul acesta de abordare nu l-am văzut nicăieri la vreun partid european, în care altcineva decât membrii de partid să decidă", a declarat fostul președinte al USR.
"E mai bine să negociem acest program al preşedintelui, pe care ni l-a propus, dacă doreşte un vot al Biroului Naţional asupra lui. Să stabilim liniile prin care USR să intre pe un trend ascendent - pentru că, în momentul de faţă, trebuie să recunoaştem, e o perioadă de stagnare - şi să fim acea opoziţie europeană, modernă, modernizatoare de care România are nevoie disperată astăzi. Pentru că avem pe de o parte o extremă pro-rusă şi de cealaltă parte un mamut PSD-PNL cleptocratic. (...) Eu sper să nu ajungem acolo (la o demisie a lui Cioloş, n.r.). Sunt prevederi statutare foarte clare, dar sper să nu se ajungă în situaţia asta şi să fie doar o modalitate cumva inedită de încercare de promovare a unui program care are puncte care sunt neacceptabile pentru ceea ce este şi a fost întotdeauna USR", a mai adăugat Barna.
VEZI ȘI: Dacian Cioloș ar fi amenințat cu demisia dacă nu i se aprobă programul pentru 2022-2024
Ales în urmă cu patru luni, „la mustață”, presedinte al USR, Dacian Cioloș vrea acum să preia și puterea în partid, conform Hotnews. Cu un Birou Național (BN) dominat de tabăra Barna, Dacian Cioloș a venit în fața conducerii partidului propunând un program pentru 2022-2024 care prevede o serie de măsuri prin care practic schimbă raporturile de putere în partid. În plus a venit și cu un ultimatum. Dacă programul său nu va fi votat luni, își va depune mandatul.
În programul de 15 pagini pe care l-a prezentat joi seară în sedința conducerii USR, Dacian Cioloș își asumă, dincolo de măsuri care ar trebui să aducă mai multă vizibilitate partidului, și o serie de mutări care practic externalizează decizia care se lua până acum în forurile interne.
Și asta începând chiar cu alegerile, care are trebui organizate de un organism independent. „Nu putem susține politic o reformă electorală profundă, procese electorale curate și bine organizate, dacă nu dăm în primul rând un bun exemplu în felul de organizare, transparență și auditare a proceselor elective interne. Și, așa cum organizarea și buna desfășurare a alegerilor sunt în sarcina unor instituții independente de partidele politice concurente (AEP si BEC), și în alegerile interne avem nevoie de o structură independentă de competitorii politici interni”, se arată în program.
Nici Guvernul din umbră al USR nu va mai fi unul „intern”. Cioloș propune înființarea unei comisii „compuse egal din 50% membri de partid (membri BN sau CP) și 50% membri din societatea civilă și mediul de afaceri” care până în aprilie să propună candidaturi alternative pentru ministere, dar „printr-un proces deschis și asumat politic la nivel de Birou Național și Comitet Politic”.
Contactat de DC News, Dacian Cioloș nu a făcut niciun comentariu privind acest subiect.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News