Barna vorbește de nepotisme, dar a uitat de cazul surorii sale

Dan Barna spune că se încearcă intrarea într-o logică a meritocrației
Dan Barna spune că se încearcă intrarea într-o logică a meritocrației

Vicepremierul Dan Barna a vorbit, vineri seară, despre cum la nivelul coaliției se încearcă oprirea numirilor în stilul „nepotismelor”. Totuși, dacă dăm timpul înapoi, ajungem la ancheta Rise Project în care era menționată și sora lui, aleasă președinte unei asociații. 

Vicepremierul Dan Barna (USR-PLUS) a fost întrebat, vineri seară, la Digi24, dacă în urma dezvăluirilor privind cazul Simonei Iancu, chelnerița angajată inginer la Apele Române, a avut o discuție cu premierul Florin Cîțu.

Barna a răspuns că „am avut mai multe discuții (n.red. cu Florin Cîțu). Premierul mi-a spus, ca să nu zic că mi-a promis, că va lua niște măsuri pe compania respectivă, problema nefiind una punctuală. Premierul are în lucru această problemă, am discutat explicit acest caz.”

În continuare, vicepremierul a ținut să sublinieze că „am discutat, de asemenea, la nivelul coaliției, la nivelul președinților celor trei partide alături de premier acest aspect al necesității... avem în Parlament deblocarea concursurilor. În Educație a fost scandalul cu politizarea directorilor și de numirile unor directori pe criterii clientelare cu inspectorul numit politic.”

Avem un angajament ferm în cadrul coaliției că anul acesta vor fi concursuri și pentru inspectorii județeni și pentru directorii de școală. Tocmai ce s-a încercat și ce s-a reușit parțial în 2016, a fost și întoarsă măsura... pentru a intra în această logică de meritocrație despre care vorbim și nu doar vorbim. Prin prezentarea noastră în Guvern luptăm să devină și realitate.”, a mai spus Barna, vineri seară.

2019 - „Sora lui semnează contractele de achiziții, Barna verifică dacă totul e ok”

În 2019 însă, jurnaliștii de la Rise Project notau în urma unei anchete că „Barna semnează referatele de necesitate, sora lui – contractele de achiziții, apoi Barna verifică dacă totul e ok.” Era vorba despre atelierul de croitorie din Șura Mică, înființat cu bani europeni intermediați prin firma lui Barna. 

Sora politicianului, Gabriela Popa, a fost aleasă președintele noii asociații, iar vicepreședinte s-a băgat fostul coleg de liceu și prieten vechi cu Barna, Sorin Pădurariu. Al treilea membru e un designer vestimentar, Alexandra Aldea. Contractul dintre atelierul de croitorie și firma lui Barna, semnat la începutul lui 2015, include subvenția de 192 de mii de euro și obligația DCG de a monitoriza implementarea. Cum ar veni, se angaja să coordoneze proiectul, să aprobe planul de afaceri, referatele de necesitate, achiziții, decontări, facturi. Prin statut, asociația trebuia să ofere locuri de muncă flexibile unor mame din mediul rural, cu familii monoparentale sau mai mult de doi copii. Șapte persoane cu totul, dintre care cinci din grupul vulnerabil. Sora lui Barna, angajată director și agent de vânzări, și-a pus salariu net de 3276 lei, la fel ca designerul, în timp ce croitoresele au primit doar 1185 lei fiecare. Formularul Gabrielei de înscriere în grupul țintă, ca expert, e semnat chiar de fratele său”, scria, în 2019, Rise Project.

În martie 2020, Barna declara că sora lui a fost audiată de Departamentul pentru Lupta Antifraudă. Tot atunci, Dan Barna susținea că proiectele au fost realizate corect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel