Baruri și restaurante din Bruxelles, la lumina lumânărilor. Meniuri reci și simplificate

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

La fel ca multe sectoare, și sectorul de catering suferă de creșterea continuă a prețurilor la energie. 

Confruntați cu explozia costurilor, o mână de baruri și restaurante din Bruxelles au decis să rămână ”în întuneric”, la lumina lumânărilor și să ofere clienților lor un meniu rece, simplificat, a cărui pregătire să nu necesite prea mult gaz sau electricitate. 

”Va fi nevoie de efort și imaginație pentru a oferi clienților noștri rețete complete fără a folosi echipamentele noastre”, a declarat unul dintre restauratorii implicați în inițiativa Le Soir Pia Renaudat. Prin promovarea acestei inițiative, restauratorii vor să demonstreze clar dificultățile cu care se confruntă în prezent industria restaurantelor.

Facturile la energie cresc, la fel și prețul materiilor prime

Pierre Millour, un alt restaurator implicat în proiect, a văzut recent că factura la energie a restaurantului său a crescut de la 600 la aproximativ 1.800 de euro. 

"Plătim cu 40% mai mult pentru produsele noastre lactate. Iar furnizorii noștri de vin ne-au avertizat deja: își vor crește prețurile cu 20 până la 40% anul viitor", a declarat Millour pentru publicația Le Soir, citată de Europa Today.

Federația Horeca din Bruxelles aplaudă inițiativa

Ludivine de Magnanville, șeful federației Horeca, subliniază că acesta este un apel către guvernul federal și nu o cascadorie publicitară. ”În prezent, hotelurile și restaurantele dotate cu o cutie neagră (această casă de marcat pentru combaterea fraudei fiscale și la asigurările sociale, n.d.) beneficiază de 500 de euro de deduceri trimestriale de asigurări sociale pentru fiecare angajat cu normă întreagă cu până la nouă contracte”, explică de Magnaville.

”Ne propunem să creștem beneficiul la o sumă cuprinsă între 1.000 € și 1.500 € per angajat echivalent normă întreagă. În acest fel, profesioniștii ar fi recompensați conform regulilor și am putea spera că numărul de înregistrați se va dubla”, a continuat să declare Ludivine de Magnanville.

Citește și:

Măsurile UE nu garantează facturi mai mici. Ce le rămâne de făcut românilor

”După distrugerea speranțelor românilor privind obținerea unor facturi mai mici la energie, de prea multele OUG-uri, privirile au fost ațintite asupra UE. Dar am aflat că multe din țările UE sunt interesate în principal de a strânge bani la buget și mai puțin de a rezolva problemele consumatorilor. UE a aprobat zilele trecute 3 măsuri pentru criza energetică: unele au rolul să se obțină bani suplimentari la buget, profitând de criză și doar una de reducere indirectă a prețului la energie electrică, dar care nu va avea efect mai repede de 3-4 luni. 

Măsurile UE adoptate sunt:

- Introducerea unei taxe de solidaritate pentru sectorul combustibililor fosili, în fapt o supraimpozitare a activității în sectorul petrolului brut, al gazelor naturale, al cărbunelui și al rafinăriilor. 
- Plafonarea veniturile de pe piață la 180 de euro/MWh pentru producătorii de energie electrică, inclusiv intermediarii, care utilizează așa-numitele tehnologii inframarginale pentru a produce energie electrică, cum ar fi sursele regenerabile, energia nucleară și lignitul. 
- Reducerea obligatorie a consumului de energie electrică cu 5% la orele de vârf.

Supraimpozitarea combustibililor fosili – nu este o măsură de scădere a prețului la energie și gaze pe termen scurt, dar este o măsură de menținere a prețurilor mari pe termen lung

Rusia continuă să reducă fluxurile de gaze ca parte a strategiei lor de război, prețurile nu sunt realiste și, astfel, și-au pierdut importanța pentru a conduce comportamentul pieței. Mai mult, ar fi profituri extraordinare pe care aceste companii nu s-ar fi bazat niciodată și, prin urmare, nu ar fi avut dreptul să le încaseze. În același timp Europa a pus embargou pe produsele petroliere rusești diminuînd astfel artificial oferta și determinând prețuri mai mari pentru produsele petroliere urmare a diferenței între cerere și ofertă.

Dar, aceste prețuri mari au determinat impulsul pentru dezvoltarea de noi tehnologii – cum ar fi SMR-urile și pentru demararea de noi investiții, care altfel nu ar fi demarat. Acest proces trebuie încurajat, chiar obligat să continue inclusiv prin măsuri fiscale.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel