Băsescu a făcut jocul UDMR. Ce va face Ponta?

Publicitate

Nu există dușmani mai mari ai Uniunii Europene decât hârciogii de la Bruxelles: euro-funcționărimea, rozând salarii și beneficii uriașe, sapă tuneluri la baza construcției comunitare. Mai devreme sau mai târziu, aceasta va face implozie. Ipocrizia și corectitudinea politică sunt cele două mantii care acoperă  prostia eurocraților,  mare cât un continent.

Uite, de pildă, înverșunarea cu care este căutată de bube în cap România, în vreme ce spre Ungaria, nu doar antidemocratică, dar profund împotriva proiectului european, se întoarce numai ochiul cel orb.   

La 1 ianuarie 2007, secuii din Covasna și Harghita s-au reunit, în fruntariile aceluiași Imperiu, cu ungurii de la Balaton. Cota de TVA pe care o plătesc e mai mică, dar în rest aceleași legi și instituții guvernează, sub steagul cu 12 stele aurii. Chestiunile cu autonomia culturală și apărarea limbii materne sunt vrăjeli menite a-i asigura lui Verestoy Attila un loc în Parlament.

Frontiera nu mai înseamnă nimic, televiziunile ungurești ajung  gratis, pe cablu, chiar și la București, nici măcar Kelemen Hunor nu mai poate susține că generația 2.0 n-are acces la clasicii literaturii maghiare, din cauza opresiunii din Capitală.

În loc să dispară de la sine, presiunile autonomiste s-au înțețit, după intrarea în Uniune, ba mai mult, au primit pe față sprijinul regimului Orban. Politica hungaristă urmărește obiective îndreptate în egală măsură împotriva României, dar și a Uniunii Europene.

Care ar putea fi motivația acestui tip de politică atavică? Orban Ludovic profită de propaganda naționalist șovină care a înfierbântat vreme de 95 de ani imaginarul colectiv al nației. Pentru voturi. Liderii UDMR au, la rândul lor, două obiective: să ia fața concurenței interne (PCM etc.) și să își enclavizeze feudele, pentru a le controla fără ingerințe de la centru.

În această perspectivă, Marele Marș al Secuilor pentru Autonomie este  perfect inutil. Din cauza războiului politic dintre români, problema lor e rezolvată.

În 2013, erau proiectate două procese complementare: regionalizarea și descentralizarea. Regionalizarea, care ar fi interpus o instituție între județ și Centru, a căzut. Traian Băsescu a blocat legea referendumului, pentru a destabiliza USL. Nu e o tragedie, se poate relua în 2014 sau după. Problema apare dacă se merge mai departe  cu descentralizarea, ce nu necesită referendum. Astfel, vom avea 41 de microregiuni, iar toată puterea va fi transferată la nivelul județelor.  Liderii UDMR ies în câștig: au două mici regiuni maghiare, Covasna și Harghita,  în care dețin puterea absolută, oferită de guvernul Ponta și niciun control, odată ce nu mai există structuri intermediare. Dacă se făceau regiunile, era posibilă includerea într-o grupare mixtă, cu centrul în Brașov, ceea ce ar fi dat o șansă și românilor din enclava maghiară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel