Băsescu a întors în Parlament Legea cimitirelor pe motiv că nu reglementează situația locurilor de veci private și nu impune sancțiuni

cimitir
cimitir

Preşedintele Traian Băsescu a întors în Parlament Legea cimitirelor pe motiv că în ceea ce privește cimitirele private lipsesc referirile organizatorice și responsabilitățile legale și financiare. Am asistat la numeroase cimitire private în prag de faliment, cum este și cazul celui deținut de Oana Zăvoranu, iar pentru acestea nu există reglementări clare. Românii nu au încredere în cimitirele private, așa că se îmbulzesc la puținele locuri de veci din cele publice, chiar dacă le plătesc la suprapreț, uneori cu sume cu care și-ar putea cumpăra o casă.

„Noua reglementare stabileşte în sarcina autorităţilor administraţiei publice locale obligaţia de a organiza cimitirele publice, astfel încât acestea să aibă sectoare parcelate corespunzătoare pentru fiecare cult recunoscut, la cererea cultelor care funcţionează în localitatea respectivă. În acelaşi timp, textul legii nu impune o asemenea obligaţie şi pentru categoria operatorilor economici, fundaţiilor şi asociaţiilor, ca proprietari de cimitire”, se arată în cererea de reexaminare transmisă de preşedinte. De asemenea, în cerere se mai arată că legea supusă reexaminării conţine prevederea potrivit căreia proprietarii cimitirelor au obligaţia întreţinerii şi a menţinerii în funcţiune a cimitirului. „În acest sens, considerăm că se impune reglementarea în lege a unei proceduri speciale care să privească situaţia în care proprietarul privat al cimitirului este supus procedurii insolvenţei”.

Alte clarificări ce trebuie aduse legii privesc modul de stabilire a taxelor şi tarifelor aferente serviciilor funerare prestate, dar şi identificarea autorităţilor competente să exercite supravegherea şi controlul acestor prestaţii cu caracter public. „Se creează situaţia imposibilităţii aplicării legii, aceasta fiind lipsită de efectele sale. De aceea, considerăm că este necesar ca legea să conţină şi sancţiuni în cazul nerespectării prevederilor sale”, se mai arată în cererea de reexaminare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel