Băsescu: Administraţiile locale au fost depăşite şi de multe ori dezinteresate

basescu-1
basescu-1

Preşedintele Traian Băsescu a susținut  o declaraţie de presă, la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni la care au participat doar liderii Coaliţiei. Totodată, preşedintele a dat asigurări că nu există pericolul unor disfuncţii majore în furnizarea energiei electrice.USL a refuzat invitaţia făcută de şeful statului care propunea ca teme discuţie referitoare la greva parlamentară a opoziţiei şi tratatul de stabilitate fiscală.

- Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că "pentru Guvern prioritatea zero este legată de sprijinul autorităţilor şi cetăţenilor afectaţi de situaţia de iarnă", precizând că "nu există niciun pericol ca populaţia să rămână fără energie electrică".

- O clarificare legată de un comunicat al Ministerului Economiei legată de situaţia energetică. Vă pot adsigura că nu există niciun fel de pericol ca populaţia să rmână fără energie. Dacă în mod excepţional, am avea avarii, se va acţiona după un plan prestabilit.

- Vă pot informa că România exportă 500MW oră şi în perioada imediat următoare se va stabilit sistarea oricărui export.

- România are resurse să asigure energie electrică pentru populaţie.

- "Am discutat cu partidele şi propunerea pe care le-am făcut-o a fost să se semneze un protocol la nivelul partidelor parlamentare", a spus Băsescu, precizând că "în lipsa acestui protocol nu poate fi semnat tratatul la 1 martie".

- Referindu-se la consultările de la Cotroceni, şeful statului a declarat că în privinţa tratatului de stabilitate fiscală nu e "urgenţă a preşedintelui", iar tratatul nu poate fi semnat, la 1 martie, fără o susţinere a majorităţii parlamentare.

- "Este evident că România nu are dotarea necesară pentru a face faţă exigenţele populaţiei. Ori trebuie făcute contracte la nivelul statului, ori găsite alte formule comerciale de cooperare cu firmele care dispun de utilajele necesare. Am primit şi scris astăzi, şi public solicitarea domnului Ponta de a institui starea de urgenţă. Ştiu că se încearcă aproape cu disperare atragerea în dispute publice a preşedintelui. Nu am disponibilitatea pentru aşa ceva şi nu e cazul să fim în dispute", a spus Băsescu.

- Şeful statului a remarcat "o majoră deficienţă la nivelul autorităţilor locale". "Între nivelul guvernamental şi cetăţean, administraţiile locale au fost depăşite şi de multe ori dezinteresate", a comentat Băsescu.

- Am primit solicitarea publică de a institui starea de urgenţă în Buzău. Ştiu că se încearcă cu disperare atragerea în dispute publice a preşedintelui. Nu este cazul de aşa ceva într-un moment în care oamenii suferă. De aceea, ţin să precizez ce ar însemna dacă aş răspunde solicitării domnului Ponta şi al preşedintelui CJ Buzău. La articolul 3 din Legea 453 pe 2004, starea de urgenţă se defineşte ca ansamblul de măsuri excepţionale de natură politică, economică şi de ordine publică aplicate pe întreg teritoriul ţării sau în unele administrări teritoriale.

- Calamităţi care fac necesară urmările unor dezastre. Aprecierea mea este că nici în această situaţie nu suntem.

- Odată instituită starea de urgenţă înseamnă că toate măsurile se dispun prin ordonanţe militare, iar unităţile militare trec în trepte superioare de pregătire de luptă. Nici Constituţia, nici legea nu se referă la o situaţie de viscol.

- Nu pot să apreciez decât că ori s-a vrut o capacană în care preşedintele să se repeadă repede, ceea ce ar fi însemna ca conducerile administraţiilor locale să fie preluate de militari, ori nu se ştiu condiţiile legii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel