Preşedintele Traian Băsescu a remarcat luni, în cadrul ceremoniei de învestire a Sulfinei Barbu, că Europa se află la răspântie, întrucât s-a ajuns în situaţia în care partide extremiste impun decizii guvernamentale.
"Europa este destul de frământată, după cum vedeţi s-a ajuns la situaţia în care partide extremiste decid decizii guvernamentale. Este un moment de răspântie al Europei, m-aş întreba care ar fi fost reacţia faţă de Guvernul României dacă PRM ar fi condiţionat o măsură corectă la nivel european. Trebuie să ne bizuim în primul rând pe capacitatea noastră de a absorbi banii europeni, pe o parte, şi pe de altă parte pe capacitatea noastră de a crea locuri de muncă din care să se poată plăti pensiile cu împrumuturi externe minime", a spus Băsescu.
Ministrul de Externe Teodor Baconschi a afirmat că opoziţia Olandei la intrarea României în spaţiul Schengen se datorează politicii antieuropene a unui partid extremist din coaliţia guvernamentală, însă această politică s-ar putea să nu aibă rezultatele electorale scontate.
Baconschi a afirmat că, deşi Franţa şi Germania sunt acum de acord cu aderarea în etape a României la spaţiul Schengen, principalul obstacol este legat de o chestiune de politică internă din Olanda, unde unul din partidele de guvernământ impune executivului de la Haga o politică antieuropeană. "Guvernul olandez, este întrucâtva captiv în agenda politică antieuropeană, antiimigraţionistă a unui partid extremist. Se pare că dividendele politice ale acestei atitudini antieuropene nu au servit prea mult în cazul alegerilor din Danemarca, dar cred că ne menţinem pledoaria. Toate argumentele sunt de partea noastră şi, la următoarele Consilii Europene sau Consilii JAI, vom merge pe aceeaşi linie susţinându-ne cauza", a declarat, luni, ministrul Baconschi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News