Președintele Traian Băsescu a criticat miercuri măsurile anunțate de USL în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internațional. Șeful statului susține că nu "inventarea" de taxe și impozite este soluția pentru salvarea României, ci reducerea numărului de bugetari.
"Observ o schimbare în politica internă. Îmi aduc aminte anul de criză profundă - 2010, când nu mai puteam finanța obligațiile bugetului de stat. Și când s-au luat niște măsuri extrem de dure. Ele au fost luate în așa fel încât să nu se pună nimic suplimentar în spatele întreprinderilor mici și mijlocii. Acum observ o schimbare a ponderii și cred că este greșit. Se trece din nou la inventarea de taxe, de impozite, de soluții care să aducă bani la bugetul de stat pentru a hrăni aparatul bugetar. O spun ca un semnal extrem de serios și afirm fără rezerve că este greșit", a declarat Traian Băsescu citat de Agerpres, la cea de a XXI-a ediție a "Topului Național al Firmelor Private din România".
Soluția lui Băsescu pentru salvarea economiei
El a transmis că, "pentru a da șanse economiei reale", Guvernul ar trebui să continue disponibilizările din sectorul bugetar, nu inventarea de taxe și impozite.
"Nu mărirea taxelor, impozitelor este situația pentru acum. Sigur, statul are nevoie de bani, dar dacă i-ar îndrepta către zonele de stimulare a invesțiilor ar fi foarte bine, dacă îi îndreaptă pentru a alimentarea din nou cu cheltuieli a aparatului de stat nu este în regulă. Procesul de reducere a aparatului de stat trebuie să continue pentru a da șanse economiei reale", a continuat președintele.
Accentul pe IMM-uri
Traian Băsescu a mai transmis că nu marii investitori vor relansa economia, ci IMM-urile, care reprezintă "sursa garantată a creșterii economice".
"În România ne-am obişnuit să privim către marii investitori, ei fiind cei care ar trebui să relanseze economia. Sursa garantată a creşterii economice poate fi întreprinzătorul autohton. (...) Dacă vrem să avem o garanţie a creşterii economice, ea trebuie îndreptată ca speranţă şi ca sprijin către investitorul autohton. Nu ai nevoie de o multinaţională ca să dezvolţi producţia alimentară, bazele de tratament, să faci pârtii de schi, să dezvolţi multe alte activităţi utile. (...) IMM-urile sunt cele către care trebuie să se îndrepte acţiunea politică de a le crea mediu favorabil pentru dezvoltare", a mai spus șeful statului, citat de Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu