Cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la înfiinţarea Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", preşedintele
Mesajul transmis sâmbătă de preşedinte, fost absolvent al Institutului de Marină "Mircea cel Bătrân" în 1976, a fost citit în Aula Academiei de către Dorel Onaca, consilier de stat la Administraţia Prezidenţială. În mesajul său, Traian Băsescu îi felicită pe profesorii şi absolvenţii Academiei "pentru că au asigurat continuitatea unei tradiţii de care România este mândră şi au contribuit la formarea unei elite şi a unor modele umane demne de urmat".
Președintele a declarat că statutul de ţară riverană la Marea Neagră a impus României "necesitatea de a avea o flotă puternică şi o şcoală de marină capabilă să pregătească ofiţeri de elită". Totodată, marina românească a reprezentat, încă de la începuturile sale, "o instituţie centrală pentru construcţia unei Românii moderne, dornice să răspundă exigenţelor progresului", a adăugat acesta. De asemenea, Traian Băsescu a ținut să precizeze că Academia Navală «Mircea cel Bătrân» "este simbolul unei tradiţii care îi leagă pe fondatorii acestei prestigioase instituţii de cei care vor duce mai departe excelenţa şcolii de marină din România. Este un simbol al statorniciei, dăinuirii şi deopotrivă al actualităţii. Aniversările sunt momente de bilanţ pentru fiecare dintre noi."
Președintele a mai scris în mesaj că este prezent la eveniment, chiar dacă numai cu sufletul. Pe timpul celor patru ani de institut, în sălile de curs şi la bordul navei-şcoală, a acumulat importante cunoștințe, arată preşedintele în mesajul său. A învăţat o profesie care este și acum de actualitate şi căutată şi a învăţat ce înseamnă să fie parte a unei echipe, să fie uniţi şi să împarte bune şi rele. "Aici am legat prietenii la care ţin şi astăzi, de aici am pornit către lumea nemărginită a apelor, înfruntând-o cu curaj, iubind-o cu pasiune. Şcoala de marină românească este importantă mai ales din perspectiva valorilor pe care le cultivă şi le-a cultivat dintotdeauna în societate: onoare, curaj, camaraderie, responsabilitate faţă de misiunea şi obiectivele asumate. În actualul context naţional şi internaţional, educaţia pe care tinerii o primesc în cadrul Academiei nu este doar conformă celor mai înalte standarde, ci impune, prin prestanţa şi performanţele sale, un nivel cu totul aparte. Profesionalismul de care dau dovadă marinarii pe timpul misiunilor încredinţate, îndeosebi cele internaţionale sub egida NATO şi UE, cu preponderenţă în ultimii 10 ani, îşi are rădăcinile în pregătirea pe care au primit-o pe timpul studiilor în această importantă instituţie de învăţământ superior. Permiteţi-mi, vă rog, ca unul care a parcurs mii de mile marine la bordul navelor comerciale româneşti, să reamintesc, şi cu acest prilej, bunul nume şi recunoaşterea profesională de care se bucură marinarul român în lume", mai afirmă Băsescu în mesajul către profesorii şi absolvenţii Academiei Navale "Mircea cel Bătrân".
Şeful statului și-a încheiat mesajul transmis prin a-și exprima "preţuirea şi respectul profund faţă de cei care îşi dedică viaţa unei cariere pe mare, în numele valorilor pe care le împărtăşim împreună. Vă rog să primiţi, domnilor profesori, sincera mea recunoştinţă, iar dumneavoastră, camarazi - absolvenţi şi cadeţi - urarea: «Bun cart înainte!». La mulţi ani Academiei Navale «Mircea cel Bătrân»!".
Mesajul președintelui vine în contextul în care sâmbătă, la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" din Constanţa, a avut loc o ceremonie la care pentru prima dată au fost invitaţi toţi absolvenţii. Traian Băsescu a absolvit Institutul de Marină "Mircea cel Bătrân", Facultatea de Navigaţie în 1976, la secţia Comercială. El a fost apoi ofiţer maritim gradele III, II şi I pe nave de mare tonaj, la Navrom Constanţa, iar în perioada 1981-1987 a fost căpitan de cursă lungă şi comandant al navelor Argeş, Crişana şi Biruinţa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu