Traian Băsescu a făcut primele declarații la ieșirea din sediul DNA.
Fostul președinte Traian Băsescu a plecat de la sediul DNA după o audiere de aproape patru ore. Acesta a precizat că a fost audiat în calitate de martor.
„Am fost martor la o comisie rogatorie”, a spus Traian Băsescu. Întrebat ulterior de jurnaliști „din ce țară”, a spus: „Ee..”, fără să precizeze din ce țară era comisia rogatorie.
Comisie rogatorie
comisie rogatorie - procedură utilizată pentru administrarea unor probe sau efectuarea unor acte procedurale de către un alt organ decât cel care instrumentează cauza penală, care nu are posibilitatea de a efectua nemijlocit un act procedural, deoarece persoana care urmează să fie audiată sau locul unde trebuie efectuat actul se află în altă localitate decât aceea unde îşi are sediul organul judiciar competent. Prin comisie rogatorie organul judiciar care nu are posibilitatea să efectueze el însuşi actul procedural necesar se adresează organului de urmărire penală, sau, după caz, instanţei de judecată, de acelaşi grad, din altă localitate, care are posibilitatea să îl efectueze (art. 132 C. proc. pen.). Comisia rogatorie se dispune prin rezoluţie sau încheiere şi trebuie să conţină toate lămuririle referitoare la îndeplinirea actului care face obiectul acesteia, iar în cazul când urmează să fie ascultată o persoană, se vor arăta şi întrebările ce urmează să i se pună. Organul de urmărire penală sau instanţa de judecată care efectuează comisia rogatorie poate pune şi alte întrebări, dacă necesitatea acestora rezultă în cursul ascultării. Nu pot forma obiectul comisiei rogatorie punerea în mişcare a acţiunii penale, luarea măsurilor preventive, încuviinţarea de probatorii, precum şi dispunerea celorlalte acte sau măsuri procesuale (art. 132-134 C. proc. pen.).
Comisia rogatorie poate fi adresată şi unui organ de urmărire penală ori unei instanţe de judecată din străinătate şi atunci constituie o formă de asistenţă juridică internaţională în materie penală; tot astfel, organele de urmărire penală sau instanţele de judecată din ţară pot efectua comisii rogatorii cerute de organele judiciare din străinătate (comisia rogatorie internaţională).
Comisia rogatorie în străinătate se înaintează, după caz, procurorului general sau ministrului justiţiei care intervin la Ministerul Afacerilor Externe pentru transmiterea ei. Comisia rogatorie din străinătate se primeşte de către Ministerul Afacerilor Externe, care o trimite, după caz, procurorului general sau ministrului justiţiei, iar aceştia sesizează organul de urmărire penală sau instanţa de judecată competentă (art. 514-518 C. proc. pen.).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News