Băsescu, ediția 2025: Nicușor Dan reia rolul principal în filmul pentru prezidențiale

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Cursa prezidențială din 2025 pare să aducă un deja-vu pentru alegătorii de peste 40 de ani.

„Filmul” în care joacă acum Nicușor Dan este, la virgulă, același în care a jucat Traian Băsescu. De la strategii politice până la discursuri și abordări, totul pare „tras la xerox” după modelul fostului președinte, a spus jurnalistul Val Vâlcu.

Primăria – un „preludiu” pentru Cotroceni

Exact cum a făcut Traian Băsescu, și Nicușor Dan își construiește campania prezidențială pe baza unui mandat la Primăria Capitalei. Traian Băsescu a folosit lacrimile lui Theodor Stolojan drept catalizator emoțional în campanie. Nicușor Dan invocă „greaua moștenire” pentru a explica dificultățile întâlnite la Primărie – de la trafic până la bugete și proiecte blocate.

De asemenea, Nicușor Dan își asumă un discurs familiar pentru cei care au prins epoca Băsescu:

Corupția și un stat slab: Critici dure la adresa sistemului, similar retoricii lui Băsescu despre „statul capturat”.

„Dreapta activată” împotriva PSD: Exact cum Băsescu mobiliza tabăra anti-PSD, Nicușor Dan preia aceeași linie, punându-se în poziția de „apărător” al electoratului dreptei.

Referendumul – „un as” din mânecă

Un alt element de inspirație din „filmul” lui Traian Băsescu este strategia referendumului. În 2009, Traian Băsescu a organizat un referendum privind reducerea numărului de parlamentari la 300, un gest populist ce a avut ca scop influențarea alegerilor. Nicușor Dan pare să fi preluat șablonul, cu un referendum ce a adus și el multă atenție mediatică, făcut deodată cu alegerile locale.

Cine a văzut filmul și cine nu

Pentru votanții de peste 40 de ani – o masă electorală de aproximativ 8 milioane de oameni – acest scenariu este departe de a fi nou. Ei au mai văzut „filmul” cu Traian Băsescu în rol principal și pot observa cu ușurință similitudinile. Însă tinerii, mai puțin familiarizați cu politica anilor 2000, descoperă acest „remake” ca pe ceva proaspăt.

Problema pentru Nicușor Dan? Tinerii nu sunt atât de activi pe scena politică tradițională. Mulți dintre ei stau mai degrabă pe TikTok, unde personajele care captează atenția sunt altele: de la Călin Georgescu la Diana Șoșoacă.

Rămâne de văzut dacă „filmul” lui Nicușor Dan va avea același succes ca originalul cu Băsescu. În 2025, contextul politic este diferit, iar publicul – mai fragmentat. Totuși, pentru alegătorii mai experimentați, similitudinile sunt greu de ignorat: același scenariu, aceeași retorică, dar un alt actor în rol principal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel