Băsescu: Gulerele albe nu sunt neapărat antisociale, deși delapidarea sau traficul de influență sunt fapte antisociale, dar nu vin să-ți dea în cap

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a fost prezent în studioul RTV, unde a făcut și unele propuneri în domeniul politicii penale. "Sper să nu mă trezesc mâine cu comunicate ale CSM-ului", glumește el.

Traian Băsescu sugerează că în cazul de la Brăila, problema este una de politică penală, nu doar de justiție: "În cazul nostru, cazul de la Brăila: e o chestiune de politică penală și aici, cred eu, sper să nu mă trezesc mâine cu comunicate ale CSM-ului cum primeam când eram președinte că mă bag peste justiție".

Cazul "gulerelor albe"

El propune o dezbatere între judecători pentru a stabili prioritățile în politica penală a României, cum ar fi diferențierea tratamentului între tâlhării și infracțiuni de corupție: "Eu aș face o dezbatere la nivelul judecătorilor, în primul rând. A judecătorilor, nu a procurorilor: care sunt prioritățile în politica penală a statului român? Să eradicăm tâlhăriile? Să eradicăm corupția?

Deci, eu am văzut în foarte multe state obiectivul când e vorba de gulerele albe. Ei sunt cei care fac fraude cu bani: îl scoate din funcție și obiectivul este să recupereze banii.

Îl arestezi, îi distrugi afacerea și nu mai vede nici statul banii și el are familia distrusă. Gulerele albe nu sunt neapărat antisociale, deși delapidarea sau traficul de influență sunt fapte antisociale, dar nu vin să-ți dea în cap, pe când ăsta de la Brăila îți dă în cap.

Pe când cei cu copii de la Leeds, din Marea Britanie, ies cu bâtele și dau în mașinile poliției. Deci aici e problema. Care e politica penală a statului român?", se întreabă Traian Băsescu.

"Obiectivul: să recuperăm banii"

Traian Băsescu subliniază că ar trebui să existe claritate în modul în care sunt tratate diferitele tipuri de infracțiuni și cum se recuperează prejudiciile, indicând necesitatea unei politici penale coerente:

"Îți scrie în Codul penal: Pentru tâlhărie, 15-30 de ani (n.r., în prezent, tâlhăria se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi). Magistrații ar trebui să stabilească ei: măi, oameni buni, cum tratăm tâlhăria? Dacă e cu omor, îl băgăm la pușcărie pe viață. Dacă e numai cu spitalizare, îi dăm 15 ani și să meargă înainte așa.

Sau: cum tratăm delapidarea? Păi o tratăm așa: dacă e până la un milion, așa. Dacă e până la două milioane, așa. Dar obiectivul este să recuperăm banii.

Deci totul este politica penală, pe care ori magistrații o discută și cu politicul, pentru că probabil trebuiesc niște ajustări în legislație, ori dacă nu, pe legislația actuală, o determină ei fără să discute cu politicul dacă consideră că nu dă bine sau nu-i bine, fără să discute cu politicul, dar să avem o politică penală", conchide Traian Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel