Traian Băsescu a încercat o ieșire „europeană” din criza pe care a declanșat-o implicându-se în campania electorală și afirmând că nu-l va numi pe Ponta premier. Documentul pe care președintele l-a înmânat lui Martin Schulz, în mod ostentativ, în momentul în care la Bruxelles se făcea ”fotografia de familie” conține un acord de coabitare, care ar evita o criză politică și ar exprima acordul lui Traian Băsescu pentru numirea lui Victor Ponta. Modul ostentativ în care Traian Băsescu a înmânat documentul este un răspuns la presiunile pe care le-au făcut liderii europeni, ca acesta să-și recunoască înfrângerea și să-i dea mandat lui Victor Ponta. De celalată parte, lideri europeni au cerut USL să coabiteze cu Traian Băsescu și să colaboreze cu UDMR în actul guvernării.
Din cât se pare, Băsescu a discutat personal cu Victor Ponta, Liviu Dragnea și Crin Antonescu, înainte de plecarea la Bruxelles. O convenție între forțele politice din România ar fi putut fi solicitată de liderii europeni și de SUA, ambasadorul Mark Gitenstein întâlnindu-se marți cu premierul Ponta. Discuția între cei trei lideri USL și Traian Băsescu ar fi avut loc la Cotroceni, miercuri seara.
Băsescu i-a spus lui Schulz că a convenit cu USL conținutul documentului. Acesta cuprinde o declarație comună de susținere a viitorului României și a parcursului său euro-atlantic. Sunt fraze generale, despre eforturile pe care le vor face împreună forțele politice din România, pentru a asigura stabilitatea țării și continuarea reformelor. Condițiile de coabitare, menționate în document, menționează reguli generale, aflate, de altfel, în obligațiile constituționale ale părților implicate.
Băsescu ar fi explicat demersul, față de liderul Parlamentului European, prin aceea că dorește o garanție suplimentară că noua Putere va respecta Constituția și statul de drept, astfel încât să-i poată da mandat lui Victor Ponta pentru formarea Guvernului. De aceea s-ar fi adresat unui socialist, din familia politică a premierului.
Acest acord ar putea fi interpretat ca o acceptare a înfrângerii din partea lui Băsescu. Surse de la vârful Uniunii susțin că Traian Băsescu a regizat acest episod pentru că dorește o scuză ”ca să înghită porcul”. Astfel, ar transfera decizia numirii lui Ponta la nivelul UE, iar întoarcerea cu 180 de grade ar părea că este făcută spre binele națiunii, pentru a căpăta sprijin european. De asemenea, Traian Băsescu ar putea invoca acest așa-zis acord în cazul unei noi suspendări, acuzând USL în fața partenerilor europeni că nu respectă înțelegerea din momentul nominalizării.
Informațiile potrivit cărora cei trei lideri USL s-ar fi întâlnit cu Traian Băsescu nu au fost negate. Crin Antonescu a declarat în prima parte a zilei ”am idee de conținutul documentului”, dar a refuzat să dea detalii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu