Cine are de câștigat în urma amendamentului depus de Traian Băsescu la legea grațierii? În primul rând, Traian Băsescu. În al doilea rând, USR.
De ce ar avea fostul lider al țepelor din Piața Victoriei o problemă personală cu legislația anti-corupție este evident. Femeile-funcționar public promovate de el în funcții îl văd cum încearcă să le scape de pușcărie. Iar asta îi face bine și la imagine și la sănătate.
De cealaltă parte, USR adună puncte, în ambele scenarii posibile pentru PMP.
Amendamentul Băsescu a dat echipajului din PMP cea mai bună scuză pentru abandonarea navei. Sau, mai degrabă, a oferit pretextul pentru debarcarea comandantului. Pentru mulți pâmpiști este limpede că vehicolul electoral care i-a dus în Parlament și-a terminat combustibilul. În 2020, din nou Traian Băsescu candidat la... la ce? Părăsirea partidului i-ar fi calificat drept traseiști. Asocierea cu Băsescu îi scotea la pensie după primul mandat.
După introducerea amendamentului Băsescu, Tomac și Turcescu pot încerca o lovitură de partid. Dacă celor doi T nu le iese, pleacă din partid. Dar nu ca dezertori, ci ca luptători anti-corupție. Ca urmare, se pot înscrie în alte partide pe persoană fizică. Dacă reușesc să scape de Băsescu, partidul devine frecventabil. O fuziune, de exemplu, ar aduce cu ea zestrea din consiliile locale, bașca vreo-doi trei primari. Iar liderilor, perspectiva unui loc eligibil, peste trei ani.
În ambele variante, cei 2T au ca posibile destinații PNL și USR. Dacă PNL îl acceptă pe Turcescu, pierde electoral: băsiștii, care îl consideră trădător, nu-l vor urma. Peneliștii ar avea nevoie de prea multă lămâie, după câte au înghițit de la fostul rocker. Deci, câștigă USR, către care se va orienta publicul de dreapta scârbit de noua alianță.
Dacă USR înghite PMP, sau le dă azil TT-urilor, nu face decât să-și întărească mesajul anti-corupție. O istorie a confruntărilor cu Turcescu-Tomac nu are, pentru că nu are nicio istorie. În plus, câștigă două voci de talk-show și câțiva lideri locali. Fuziunea ar da un impuls alegătorilor de Dreapta, ar atrage unii nehotărâți și ar face valuri în jurul USR, care stagnează atât ca acțiune cât și ca discurs.
Norocul lui Traian Băsescu este că are adversari slabi. Liderii PNL și USR au ratat momentul. Raluca Turcan era ocupată să apere rezultatul alegerilor în care a câștigat Băsescu, Nicușor Dan își căuta batista. Norocul USR, cum spuneam, este că nici nu are nevoie să joace. Soarta nu doar că-i dă, ci îi și bagă în traistă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News