Băsescu, în duet cu d-na Macovei

bogdan-chirieac
bogdan-chirieac

Mare trebuie să fie miza pentru dl Traian Băsescu, dacă s-a expus public, afirmând că le-a cerut Procurorului General și ministrului de Justiție să nu-l miște din funcția de șef de la DNA pe procurorul Lucian Papici.

Totul a pornit miercuri seara, când premierul Victor Ponta a afirmat la România TV, cu subiect și predicat, că procurorul Lucian Papici, care și-a terminat cele două mandate de șef - în total 6 ani - a făcut dosare politice. Întrebat ce dosare politice a făcut, premierul a răspuns că “toate” și a dat exemplu dosarul referendumului de anul trecut.

Dezinformările din presa portocalie nu m-au surprins în niciun fel. Titlurile cu “Papici, demis” erau ceva normal. Extrem de dură mi s-a părut însă ieșirea de joi dimineață a d-lui Băsescu. Trecând peste chestiunea vizibilă cu denunțarea pactului de coabitare – document care, instituțional, legal și constituțional, nu există – important mi s-a părut autodenunțul d-lui Băsescu, în legătură cu intervențiile pe care le-a făcut personal pentru ca dl Papici să rămână în funcție.

Nu am auzit niciodată până la acest scandal de existența acestui domn procuror. Întotdeaune se vorbește de dl Morar și d-na Kovesi. Dar atunci când primul-ministru al țării îl acuză că întocmește dosare la comandă politică, lucrurile se schimbă. Când aflăm cum însuși președintele țării a intervenit ieri pentru a nu fi schimbat, deși legea cerea în mod expres acest lucru, avem confirmarea mizeriei îngrozitoare din ceea ce se numește Justiția din România.

Miza este atât de mare, încât dl Băsescu a spus deschis că schimbarea din funcția de șef a lui Papici lasă România în afara spațiului Schengen. Dl Băsescu, care și-a reconstruit în această vară, cu multă trudă, o nouă imagine, poate pierde tot așezându-se în strană alături de d-na Monica Macovei, cea care va rămâne din memoria românilor cu zicerile sale din vara lui 2012: “lovitură de stat în România” și “România, în pragul războiului civil”. Conștient de minusul politic pe care îl reprezintă d-na Macovei, dl Băsescu a evitat, întotdeauna, o asociere directă cu dânsa, deși acest lucru nu a însemnat nicio clipă lipsa susținerii reciproce.

Sigur că dl Ion Iliescu, comunist înțelepțit, i-a spus d-lui Ponta că nu trebuia să spună ce a spus despre dl Papici. Poate că lucrurile stau așa din punct de vedere politic. În același timp, salut dorința d-lui Ponta de a da deoparte giulgiul de pe trupul putred al Justiției din țara noastră. Până la urmă, dl Papici, în șase ani cât a fost șef, nu a instrumentat o dată un dosar al vreunui șef sau ministru PDL… Coroborat cu faptul că premierul Ponta a spus că guvernul său a trimis cu argumente și dovezi 350 de plângeri penale la DNA – din care nu s-a început anchetarea nici măcar a uneia singure – înțelegem mai bine ce l-a determinat pe dl Băsescu să forțeze lucrurile până la rupere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel