Băsescu: Începe să ne pară rău că nu am vândut pachetul Petrom cu 0,33 lei pe acţiune

basescu spune zambind
basescu spune zambind

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat într-o întâlnire cu preşedintele Consiliului de Supraveghere Petrom, Gerhard Roiss, că "începe să ne pară rău" că statul nu a vândut pachetul său de acţiuni din companie cu 0,33 lei pe acţiune, aflând că acestea s-au depreciat acum la 0,31 lei.

"Începe să ne pară rău că nu am vândut cu 33 (0,33 lei / acţiune - n.r.). Aşteptăm vremuri mai bune", a răspuns Băsescu, citat de Realitatea.

La sfârşitul lunii iulie, Traian Băsescu a explicat că amânarea tranzacţiei pachetului din Petrom a fost şi un semnal "politic", că România nu este de vânzare "la preţ de scrap" şi nu e în situaţia de a vinde "în disperare" pentru că nu are bani, deşi nu a fost varianta pe care a dorit-o. "A fost un eşec. Pe piaţă a fost un eşec. Pentru noi a fost, să spunem, nu ce ne-am dorit, dar a fost soluţia corectă", a comentat preşedintele. Băsescu a explicat că preţul recomandat de consultanţi pentru vânzarea întregului pachet a fost de 0,33 lei pe acţiune, mergând până la 0,34 sau chiar 0,35 lei. Potrivit preşedintelui, Guvernul nu a acceptat alt preţ decât preţul mediu în ultimele 12 luni, care includea şi un bonus, în condiţiile în care preţul acţiunilor Petrom pe BVB este de 0,39 de lei, iar Guvernul a cerut 0,3708 lei.

"Decizia a fost să nu scădem sub acest preţ dintr-un motiv simplu: România nu trebuie confundată cu ţările care trebuie să-şi vândă activele pentru a putea să plătească salariile şi pensiile. (...) Nu suntem în situaţia să vindem la orice preţ şi cred că aici Guvernul a gândit foarte bine: România nu poate fi cumpărată, sau active din România, la preţ de scrap, cum sunt ţările în marile dificultate care acum vând la preţuri foarte mici", a spus şeful statului, precizând că, pe de o parte, s-a urmărit şi un "semnal politic".

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a anunţat pe 22 iulie, printr-un comunicat, că oferta publică secundară de vânzare a 9,84% din acţiunile SC OMV Petrom SA, efectuată de MECMA, prin OPSPI, a eşuat, întrucât subscripţiile înregistrate au fost sub nivelul de 80%, necesar pentru a închide oferta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel