Noile reglementări privind consolidarea guvernanţei Schengen nu se vor aplica României şi Bulgariei, a declarat, vineri, preşedintele Traian Băsescu, care a precizat că membrii Consiliului European au adoptat o minută care prevede expres acest lucru.
Autor: Roberta CautişPotrivit declaraţiilor preşedintelui, paragrafele 20-22 nu pot avea influenţe asupra României şi Bulgariei din punct de vedere practic. „Discuţiile au fost legate de faptul că putem accepta 20-22 dacă acestea vizează aderarea viitoarelor state care solicită accesul în Schengen, nu România şi Bulgaria, a căror proces de evaluare s-a încheiat, lucru consfinţit chiar acum, în iunie, la Consiulul JAI, care a concluzionat încheierea procesului de evaluare“, a explicat Traian Băsescu
El a mai spus că a avut discuţii, printre alţii, cu preşedintele francez şi cu premierul olandez care l-au asigurat că România şi Bulgaria nu fac obiectul propunerilor din 20, 21 şi 22, sens în care s-a făcut şi o minută a concluziilor, care nu se dă de regulă publicităţii, din care rezultă clar că nu sunt aplicabile României şi Bulgariei, cu precizarea ca, în septembrie, să se stabilească un calendar de intrare.
Băsescu a mai declarat că atunci când un stat membru nu-şi îndeplineşte obligaţiile asumate, de a avea frontiere sigure, va exista posibilitatea reintroducerii controalelor la graniţe, iar monitorizarea nu va mai fi adresată doar unor state, ci tuturor statelor din Uniunea Europenă.
După spusele preşedintelui, toate măsurile vizează exact garantarea libertăţii de mişcare a României în spaţiul Schengen.
Preşedintele Traian Băsescu a mai anunţat, vineri, că singura recomandare a Consiliului European pentru România este: "Respectaţi acordul cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană!", precizând faptul că “România este într-o poziţie extrem de favorabilă”.
“După ce ştim decizia Consiliului European de continuare a sprijinului financiar pentru Grecia, privim cu multă speranţă către decizia Parlamentului elen de a aproba programul de de austeritate. Aceasta a fost probabil cea mai mare miză a acestui Consiliu din punctul nostru de vedere, pentru că în România funcţionează şapte bănci elene care deţin circa 27% din piaţa bancară românească.”, a afirmat Traian Băsescu.
Cu privire la zvonul conform căruia s-ar lua din fondurile structurale ale României pentru Grecia, Şeful Statului a declarat că nu este adevărat şi nici un cent din fondurile structurale destinate României sau altor state nu va fi dirijat către Grecia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu