Băsescu nu a urmat exemplul lui Voronin. Revoluţionarii cer doliu naţional pentru Păunescu

adrian paunescu isi ia la revedereÎn zilele revoluţiei, numele lui Adrian Păunescu a fost scandat de unii dintre manifestanţi, dar alţii l-au huiduit şi l-au alungat din Piaţa Universităţii, din cauza asocierii cu fostul regim. Acest moment a justificat ostracizarea poetului care a condus Cenaclul Flacăra,  marginalizare care a durat până în 1992, când a fost readus în prim planul vieţii publice de către Mihai Tatulici, printr-o emisiune la TVR 2. Solicitarea unor asociaţii  ale revoluţionarilor din Timişoara, care cer instituirea unei zile de doliu naţional în memoria poetului Adrian Păunescu, este, probabil, cea mai mare reparaţie morală pentru acuzaţiile aduse în anii 90. Prof. univ. Lorin Fortuna, preşedintele Asociaţiei "Victoria" a Luptătorilor în Revoluţie a  propus declararea unei zile de doliu naţional în data de 12 noiembrie 2010, la o săptămână de la anunţarea oficială morţii poetului. "Motivăm acest demers prin aceea că, în aprecierea noastră, Adrian Păunescu a fost cea mai importantă personalitate civică din cadrul istoriei contemporane a României. Ca orice personalitate deosebită, care a considerat necesar să-şi asume şi o implicare civică deosebită, Adrian Păunescu a devenit un om-ţintă, care a atras asupra sa atât numeroase aprecieri, cât şi numeroase critici", a declarat Fortuna.

Iniţiativa a fost adusă la cunoştinţa autorităţilor centrale, duminică, printr-o scrisoare deschisă adresată de Filiala Timişoara a Mişcării 'Sarmisegetuza', Asociaţia 'Victoria' a Luptătorilor în Revoluţie, Mişcarea Civică 'Mihai Eminescu', Preşedinţilor României, Senatului, Camerei Deputaţilor, premierului, Ministerului Culturii şi Cultelor, dar şi Executivelor Consiliului Judeţean Timiş şi Primăriei Timişoara.

Fortuna dă exemplul fostului preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, care a decretat o zi de doliu naţional după decesul poetului Grigore Vieru.

Citeşte şi:

Moştenirea lui Adrian Păunescu. Ce avere a lăsat în urmă poetul

Zeci de localnici din Bârca i-au adus un ultim omagiu lui Adrian Păunescu. Vezi cine a mai fost la sicriul poetului

Conducerea Ateneului minte. Pentru Păunescu nu s-au putut decala concertele. De ce s-a decalat spectacolul din 25 septembrie?

Ce se întâmplă cu cărțile lui Adrian Păunescu. Cât costă cel mai scump exemplar

Adrian Păunescu va fi înmormântat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu

O slujbă religioasă în memoria poetului Adrian Păunescu va avea loc la troiţa din Topliţa

Poetul Adrian Păunescu a murit. Citeşte ultima poezie scrisă de maestru, pe patul de spital

De ce Adrian Păunescu nu are un diagnostic exact. Medicii se declară învinşi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel