Traian Băsescu încearcă să extindă influența președinției, folosindu-se de Curtea Constituțională. Președintele a amenințat, într-o declarație la ProTv, că nu îl va desemna pe Ponta, iar Antonescu are dreptate, atunci când cere demisia Guvernului.Traian Băsescu consideră că schimbarea structurii și a sprijinului politic al guvernului, este o modificare vastă, care nu se poate desfășura fără acordul președintelui. ”Antonescu avea dreptate că această schimbare înseamnă un nou guvern şi, de ce nu, un premier redesemnat?”, a spus Băsescu. Premierul Tăriceanu, în 2007, când a dat afară PDL, nu a mers la Cotroceni pentru o nouă desemnare, ci a solicitat votul Parlamentului.
Președintele ia în calcul o inovație politică și motivează interesul personal, de creștere a influenței, cu argumente naționaliste. ”Va trebui să mă consult dacă voi crea un precedent sau nu. Acum se modifică programul de guvernare. UDMR va cere să fie introdusă legea minorităţilor, insemnele, utilizarea limbii materne în sănătate, va cere modificări la legea referendumului.N-aş vrea să aflăm că avem un protocol secret. Premierul va trebui să-mi răspundă. Nu ştiu, dar vreau să o previn. Am văzut protocoale secrete. Aceşti oameni cred că se poate guverna cu protocoale secrete”, își justifică Băsescu planurile.
Băsescu a anunțat că, dacă nu ajunge la o înțelegere cu premierul, va ataca la Curtea Constituțională învestirea Guvernului. ” Nu-l voi mai desemna din nou pe Victor Ponta”, a mai spus președintele.
În CCR, alianța Băsescu-Antonescu conduce cu 6-3
Astfel de amenințări au mai fost lansate în campania electorală, când Traian Băsescu a intervenit pe față, în afara atribuțiilor constituționale, pentru sprijinirea PDL. În acest moment, însă, majoritatea guvernamentală este mai fragilă, iar legitimitatea obținută prin alegeri poate fi pusă în discuție.
Declanșarea unei crize guvernamentale în plin conflict în Crimeea ar trebui evitată. Însă, Traian Băsescu a început chiar cu un mesaj tranșant privind situația din Ucraina, spunând că nu ne afectează în niciun fel. Astfel, și-a lăsat loc pentru deschiderea ostilităților pe plan intern. În cazul în care lovitura constituțională îi va reuși, echilibrul puterii în România va fi iremediabil afectat, întărindu-se latura prezidențială. Motivația este una electorală: instabilitatea va bloca ecopnomia, oferind argumente Opoziției, iar vina pentru haosul politic-economic și social va fi atribuită atât PSD, cât și PNL, favorizând PMP și PDL.
La Curtea Constituțională, PSD se află în minoritate. Doi judecători au fost numiți de partide din USD, doi de către PNL, unul de UDMR și restul de patru de către Traian Băsescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu