Băsescu, omul deserviciilor

În ciuda a ceea ce afirmă alți comentatori, nu cred că Victor Ponta a căzut în cursa întinsă de Traian Băsescu. Dimpotrivă, președintele a picat în capcana premierului.  Guvernul avea de gestionat o criză de imagine, după tragedia din Apuseni. Ponta a făcut prima mișcare: a tăiat câteva capete din propria ogradă și a cerut demisia unui șef din serviciile conduse de Băsescu.

Din punct de vedere al imaginii, a acționat corect. Cei care înțeleg cum funcționează atât instituțiile, cât și instrumentele, pot accepta limitele în localizarea avionului. Restul, adică majoritatea,  condamnă fără drept de apel STS.  Că e sau nu corectă aprecierea, n-are importanță: ăsta e jocul, pe care îl joacă și dl. Băsescu, atunci când îi convine. Câți dintre cei care au citit diferite stenograme au mai ascultat și varianta celor acuzați din start?

După un deceniu de pompat legende în mitologia supravegherii hi-tech, de a ajuns omul obișnuit să-și scoată bateria din telefon înainte de a șopti vorbe dulci amantei,  e greu să accepți că Ochiul nu vede și Timpanul e toacă.

În acest context, președintele face deservicii instituțiilor pe care încearcă să le apere, prin însăși intervenția sa, care îi întărește imaginea de om al serviciilor speciale. Ori, la capitolul imagine, Traian Băsescu nu stă prea bine. În plus, transferă impopularitatea, vrând nevrând, și celor cu care este asociat. Nu mai spun de referirea pe care a făcut-o la succesele personale (Hayssam 1 și 2), o încercare jenantă de a-și face singur reclamă, care a redus întregul demers la ceva ce nu miroase a bine.

Replica lui Ponta a făcut trimitere la statul securist (refuzând  art.140), dar și la alegeri sau  la referendum (explicând  legătura Opriș-Băsescu). Astfel, Ponta a evocat din nou dimensiunea obscură a epocii Băsescu, percepția că acesta a câștigat și s-a menținut prin jocuri ale unor forțe subterane. Amintind  lipsa de reacție a procurorilor în campania din 2009, care l-a favorizat pe Băsescu, în contrast cu hăituirea adversarilor săi, la referendum, Ponta obține o reacție de fuziune în masa electoratului anti-băsescian. Și pregătește  linia de apărare a guvernului pentru contra-atacul prezidențial: Băsescu a precizat că accidentul e anchetat de Parchet și a subliniat că nu s-a respectat legea. Mie mi se pare un semnal mai clar decât cel transmis de la portiță  ”domnului chestor”.

Cât despre propunerea șoc de a trece STS în structura MAI, cred că e mai mult decât o luare la mișto a lui Opriș, prin plasarea în subordinea lui Arafat, înainte de a fi scos la pensie. Dacă super-majoritatea se va mișca mai repede decât a făcut-o în 2013, o astfel de inițiativă poate declanșa două mișcări. Fie determină o reacție disperată de împotrivire a președintelui, declanșând  un nou conflict între puterile statului, fie începe dinamitarea structurilor pe care se sprijină Traian Băsescu. În orice variantă,  va crește mobilizarea la europarlamentare. Și, astfel, la referendum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel