Băsescu, popularitate de ”fost”. Cât mai valorează din punct de vedere electoral-sondaj care nu e destinat publicității

Traian Băsescu se află în plină campanie electorală: băi de mulțime, discurs naționalist, pentru electoratul PMP, atacuri virulente la adresa guvernului, pentru a capta nemulțumirea populară. Unele sondaje ar da președintelui o cotă de 30%, ceea ce ridică întrebarea dacă, la un an de la referendum, s-a produs o schimbare spectaculoasă în opinia publică. Care ar fi cota reală a președintelui Băsescu?

Presa portocalie mizează pe confuzia între popularitate, încredere sau intenție de vot.  Intenția de vot nici nu se măsoară, sau dacă se măsoară, nu este concludentă, cu mai bine de un an și jumătate până la alegeri.  Mai ales că publicul știe că președintele nu mai poate candida pentru un nou mandat.  După cota de încredere,  Traian Băsescu a oscilat între 10-20 la sută, cu valori mici în ianuarie 2012 și în perioada suspendării (10-12%)  și cu 20 de procente, în rest.

Cum  apreciați acțiunile lui ....?

Sondajul cel mai favorabil președintelui este realizat în luna iulie de Institutul Avangarde, coordonat de sociologul Marius Pieleanu. Din această cercetare, a fost selectată cifra de 30%, un record pentru orice șef de stat aflat în apropiere de finalul mandatului. Din păcate pentru băsiști, cifra nu măsoară încrederea, ci este răspunsul la o întrebare ”originală” a Avangarde, pe care nu o putem compara cu cercetări similare: ”Ce părere aveți despre activitatea lui Traian Băsescu?”. Opțiunile lăsate repondenților (bună/proastă/nu știu) polarizează răspunsurile, față de  scala cu 5 variante.

Marius Pieleanu a precizat pentru DeCe News că, într-adevăr, unii dintre cei care au răspuns că au o părere bună despre acțiunile președintelui ar putea să nu facă parte dintre votanții acestuia. Este posibil ca unii repondenți să aprecieze activitatea lui Traian Băsescu drept bună, din punctul acestuia de vedere (adică să aprecieze că îi servește interesele) fără să fie mulțumiți de președinte.

 ”Câtă încredere aveți în....?”

Sociologul Mirel Palada, care împreună cu o parte a echipei de la CCSB a fondat Institutul Sociopol, este de părere că Traian Băsescu s-a stabilizat la cota 20%. Palada a recunoscut pentru DeCe News că a realizat recent un sondaj pentru un client care nu dorește să dea publicității rezultatele, dar poate discuta despre cota de popularitate a președintelui. ”Eu măsor de ani buni încrederea în personalitățile politice. Întrebarea este: ”Câtă încredere aveți în....?”, așa că pot face comparații. Surpriza este că Traian Băsescu a ajuns și depășit cu 2-3 procente cota de 20 la sută, dar asta e tot ce poate spera. Sunt aproape sigur, din analizele pe care le facem la institut, că nu va mai crește peste acest nivel, ba chiar va scădea, plafonându-se la 20 de procente. Este un rezultat tipic pentru un fost președinte. Dacă vă uitați, Ion Iliescu, Adrian Năstase, Emil Constantinescu (chiar dacă a intrat într-un con de umbră), toți liderii importanți care ies de pe prima scenă rămân cu o cotă de încredere la acest nivel. Pasiunile se estompează, contestarea nu mai este la fel de puternică, nici susținerea, iar din balanța aceasta rezultă nivelul amintit. E drept că Traian Băsescu a intrat rapid pe palierul foștilor, față de alți lideri, dar accelerarea, arderea etapelor, a fost o constantă, în ceea ce-l privește pe Băsescu”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel