Traian Băsescu a declarat joi că nu a reușit să dea de capăt poveștii celebrilor băieți deștepți, rezolvare ce a fost şi mai dificilă pentru cei de la niveluri mai jos.
"Obiectivul major pe care România îl are în următorii 10 ani este reducerea decalajelor dintre România și nivelul mediu socio-economic al Uniunii Europene. În efortul nostru de a ne atinge acest obiectiv avem trei piloni. Unul se numește strategia UE 2020, cel de-al doilea este pactul euro plus și cel de-al treilea este strategia de dezvoltare durabilă elaborată de un grup de specialiști români, lansată in 2008 și care are obiective până în 2030", a declarat președintele Traian Băsescu, la conferința The Bucharest Summit: Analysing Romania's future economic power, organizată de The Economist.
Una dintre prioritățile enumerate de președintele român este energia. "România este departe de a fi un stat cu o puternică dependență de importurile de energie. Producem 100% necesarul de energie electrică, producem 75% din necesarul de gaze, producem aproape tot atât din necesarul de țiței. Dar problemele pe care avem sunt în altă zonă, și anume în zona piețelor funcționale de energie, și aici trebuie să dăm o atenție deosebită liberalizării acestor piețe, iar povestea celebrilor băieți deștepți este una căreia ca șef de de stat nu am reușit să-i pun capăt, darămite cei care erau la niveluri mai jos", a afirmat Traian Băsescu, exprimându-și speranța că problema va fi rezolvată în momentul în care va intra în zona de analiză a Directoratului General pentru Competiţie (structură a CE, n.r.).
Restructurarea companiilor energetice reprezintă o prioritate în zona energetică, la fel și interconectarea rețelelor de electricitate și de transport gaze, a subliniat Băsescu. "Păcat că UE n-are în programele sale și interconectarea infrastructurilor de transport țitei. Spre satisfacția noastră la începutul acestui an s-a dat în exploatare interconectorul dintre sistemul românesc și cel ungar. Asta ne permite în momentul de față să importăm gaze din Norvegia, având o alternativă la gazele pe care în mod tradițional le importam din Federația Rusă", a precizat șeful statului român.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News