Băsescu pozează în strateg regional și critică Polonia

În ultimele două interviuri acordate, președintele Traian Băsescu a comentat criza din Ucraina și a criticat sau a luat în râs abordările Poloniei. Făcând apel la experiența sa de președinte pentru a-și legitima expertiza în materie de geopolitică, Băsescu spune că înțelege mai bine decât unii vecini realitățile din zonă.

Premierul polonez Donald Tusk a lansat, într-un articol publicat în Financial Times, inițiativa ca la nivelul Uniunii Europene să se creeze o Uniunea Energetică. Concret, Tusk vrea un organism care să negocieze cu Rusia prețul și condițiile în care statele membre UE importă gaze și să administreze acest sector. În domeniul finanțelor există Banca Centrală Europeană, iar Tusk vrea o structură similară care să se ocupe de energie.

Despre această propunere, Băsescu a declarat, miercuri, la Adevărul Live" "Tusk a spus zilele trecute: trebuie să facem piaţa unică energetică. Pentru mine este o glumă ce spune domnul Tusk. Atâta timp cât tu, Tusk, când s-a modificat traseul Nabucco, care ar fi rezolvat şi problema de astăzi a Bulgariei, şi problema Ungariei, şi problema Austriei, şi problema Ucrainei, prin ramificaţie către Ucraina, dar chiar şi a Poloniei, tu stai tăcut şi astăzi vii să-mi lansezi proiectul pieţei unice energetice, când eu nu sunt dependent de Federaţia Rusă decât într-o măsură în care îmi pot substitui resursa - trec în termocentrală la consumul pe păcură şi nu mai dau gaze la termocentrală?".

Citește și: Băsescu îl contrazice pe Aurescu: Avem suficienți soldați americani în România


Tot la subiectul securitate regională, Băsescu a invocat Trilaterala România-Polonia-Turcia, dar a precizat că țara noastră (condusă de Traian Băsescu) a înțeles mai bine decât alții realitățile din această zonă și, în particular, situația în care se află Republica Moldova.

Președintele a ținut să precizeze că România nu va fi niciodată o punte între Vest și Rusia atâta timp cât Băsescu va fi în fruntea țării, chiar dacă au existat astfel de recomandări din partea unor parteneri. "A încercat Polonia exercițiul ăsta și acum țipă să vină soldații americani în teritoriul lor", a punctat Băsescu.

Președintele Băsescu face referire la solicitarea șefului diplomației poloneze, Radoslaw Sikorski, care a solicitat în urmă cu aproape două săptămâni 10.000 de soldați NATO pe teritoriul Poloniei, la granița cu Ucraina.

Citește și: ANALIZĂ DC NEWS. Bucureștiul cere NATO să-i consolideze securitatea. UE: România poate trage definitiv Republica Moldova din sfera de influență a Rusiei


Referitor la această solicitare, Traian Băsescu comenta, la 15 aprilie, într-o intervenție la Digi 24: "Da, și cred că mai trebuie și toată flota de F-16 a SUA și...", spunea șeful statului. "Bun. Trebuie să rămânem în limitele rezonabilului. Este clar că se va produce o redistribuire a resurselor militare în teritoriul UE. Categoric. Iar țările din flancul estic vor fi printre țările gazde. Sunt convins că o concentrare mare va fi la baltici (Letonia, Lituania, Estonia - n.r) și în Polonia, una rezonabilă în România, dar vor fi, deja în România au crescut".

Departamentul american al Apărării a anunțat marți că SUA vor disloca 600 de soldați în Polonia și în statele baltice pentru aplicații militare comune cu aceste state.

De asemenea în interviul acordat Digi 24, Băsescu a spus că sunt suficienți soldați americani în România și că numărul lor nu trebuie sporit în contextul crizei din Ucraina. Cu puține zile înainte, secretarul de stat al MAE, Bogdan Aurescu, se întâlnise cu asistentul secretarului american de stat, Victoria Nuland, și cu înalți oficiali ai Pentagonului și ai Casei Albe, cărora le-a cerut sporirea numărului de efective americane de pe teritoriul României. De altfel,  fostul ambasador al României la Washington, Mircea Geoană, cu o bogată rețea de contacte internaționale, a vorbit marți despre nevoia unor trupe americane dislocate permanent în țara noastră.

Citește și: Șeful Pentagonului, anunț important care vizează și România


În ceea ce privește relațiie României cu Ucraina, președintele Traian Băsescu nu a evitat, la începutul primului său mandat de președinte, să-și aroge rolul de părinte al democrației ucrainene, nu fără o doză de superioritate (vezi Florin Abraham, Transformarea României 1989-2006. Rolul factorilor externi, Ed. Institutul Național pentru Studiul totalitarismului, 2006). Șeful statului a participat la 2 decembrie 2005 la summit-ul noilor democrații, organizat la Kiev, în calitate de președinte al unui stat "mai experimentat" în ale democrației și membru NATO cu o vechime de un an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel